Budi dio naše mreže
Izbornik

Deset godina časopisa za beskućnike

Rijeka (IKA )

„Ulične svjetiljke“, prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim temama, svečano su proslavile desetu obljetnicu izlaženja.

Na susretu u Auli Ivana Pavla II. u trsatskom svetištu 25. rujna okupili su se članovi Franjevačkog svjetovnog reda Trsat, urednici, prodavači, podupiratelji i kupci tog jedinstvenog časopisa. Ministra Nela Pujić poseban pozdrav uputila je prodavačima, beskućnicima, koji su došli iz cijele Hrvatske. Riječi pozdrava uputio je i izaslanik riječkog nadbiskupa mons. Nikola Uravić te bivši trsatski gvardijan fra Lucije Jagec.

Glavna urednica Jasna Krapac objasnila je kako je u ovih deset godina časopis ispunio svoje ciljeve. Jedan od njih je financijska pomoć beskućnicima koji ga prodaju na ulicama. Drugi važan moment je socijalizacija, susret i razgovor s kupcima te činjenica da oni postaju vidljivi u društvu. Pored toga časopis ima i informativnu ulogu, upućuje na probleme ljudi koji se nalaze u teškoj situaciji, bez krova nad glavom i bez obitelji koja bi im mogla pomoći. „Časopis je neprofitabilan i financira se od prodaje. Pola iznosa od 8 kuna ide prodavaču, a druga polovica služi za financiranje sljedećeg broja. Godišnje izađe 4-5 brojeva, a proda se do 70 000 primjeraka godišnje“, rekla je Krapac. Časopis objavljuje tekstove beskućnika, opisuje njihove sudbine, a pišu i volonteri koji se bave socijalnim temama.

Okupljenima se obratio i fra Siniša Pucić, prvi urednik i pokretač časopisa. Prije deset godina bio je novinar Novog lista, ali kao član Franjevačkog svjetovnog reda radio je na projektu Prihvatilišta za beskućnike u Rijeci te primijetio kako bi pokretanje časopisa dalo dodatni sadržaj i pomoć programima koje je Prihvatilište nudilo. „Uz zahvalu svima koji stvaraju i prodaju časopis, želim zahvaliti i svim onim dobrim ljudima koji ga kupuju. Hvala vam što svojom ljubavlju pomažete da prožmemo svijet Božanskom ljubavi bez koje ovog svijeta ne bi ni bilo“, rekao je fra Siniša.

Na kraju susreta uručene su zahvalnice brojnim osobama i ustanovama koje su u ovih 10 godina pomogle izlaženje časopisa.

Ključne riječi:
beskućnici Ulične svjetiljke