Budi dio naše mreže
Izbornik

Desetorica bogoslova Varaždinske biskupije primljena među kandidate za svete redove

Varaždin (IKA)

Varaždinski biskup Josip Mrzljak primio je u tijeku euharistijskog slavlja u varaždinskoj katedrali na Četvrtu korizmenu nedjelju, Nedjelju laetare, 31. ožujka, desetoricu bogoslova Varaždinske biskupije među kandidate za svete redove đakonata i prezbiterata.

Među kandidate su svečano primljeni: Andrija Botković i Petar Krašek (župa sv. Marije Magdalene, Ivanec), Dominik Cestar (župa sv. Petra i Pavla, apostola, Petrijanec), Matija Filipović i Kristijan Jendrašic (župa sv. Jurja, Đurđevac), Domagoj Klarić (župa Uznesenja BDM, Varaždin-Biškupec), Marko Pintarić i Krunoslav Sajko (župa sv. Vida, Varaždin), Josip Špoljarić (župa sedam Žalosti BDM i sv. Križa, Kotoriba) i Mario Špoljarić (župa sv. Vida, Pitomača).

U zajedništvu s biskupom euharistiju su slavili generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, rektor Nadbiskupijskoga bogoslovskog sjemeništa u Zagrebu preč. Anđelko Košćak, prefekt u Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu vlč. Ivica Cujzek, kancelar Varaždinske biskupije preč. Ivan Rak, te ostali svećenici, ponajprije župnici župa iz kojih dolaze bogoslovi. Na misi su se, uz veliki broj vjernika, obitelj i prijatelje bogoslova, okupili i kolege iz sjemeništa.

Na početku misnoga slavlja biskup Mrzljak je podsjetio na riječi ulazne pjesme „Veseli se, Jeruzaleme” te naglasio kako bi u trenutku primanja novih bogoslova među kandidate za svete redove mogli pjevati „Veseli se Varaždine i Varaždinska biskupijo”. Ovo je zaista razlog za veselje i radost, poručio je biskup.

U propovijedi je biskup Mrzljak podsjetio na riječi svetoga Pavla Korinćanima: „Je li tko u Kristu, nov je stvor. Staro uminu, novo, gle, nasta!” „To je ta novost koju Gospodin Isus donosi i u njemu možemo postati novi ljudi. Govori nam to i prispodoba iz Evanđelja o milosrdnom ocu i izgubljenom sinu. I taj sin postaje novi, bio je izgubljen, ali sada je ovdje i to kao novi čovjek. Otac ga prihvaća i to je novost života. I naši bogoslovi, koji žele biti primljeni kao kandidati za svete redove, čine također jedan novi korak u svom životu.

Nakon krštenja i hoda u vjeri potrebno je neprestano činiti nove korake da bismo zaista bili novi ljudi u Isusu Kristu. Ta novost nam uvijek mora biti na pameti, jer jedino ta novost je prava novost. Moramo vidjeti u čemu možemo biti novi ljudi“, istaknuo je mons. Mrzljak.

Podsjetio je kako su kandidati za sveti red povjereni cijeloj Crkvi te podsjetio pritom na Kristovu zapovijed: „Molite, dakle, gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju”. Kazao je kako su naši kandidati za svete redove upoznali brigu Gospodina za svoje stado i shvatili potrebu Crkve te se osjećaju spremnim da na Gospodinov poziv odgovore s „Evo me, pošalji mene”. Prepoznali su upravo tu novost o kojoj govori sveti Pavao Korinćanima, poručio je biskup te se u nekoliko riječi obratio bogoslovima.

„Započeli ste svoju izobrazbu te svakodnevno učite živjeti po Evanđelju i učvršćivati se u vjeri, nadi i ljubavi. Vršite te kreposti kako biste rasli u duhu molitve i revnosti da sve ljude zadobivate za Krista. Nošeni Kristovom ljubavlju i ojačani unutarnjim djelovanjem Duha Svetoga stigli ste do ovoga trenutka da javno očitujete želju da se posvetite službi Bogu i ljudima i svetom redu.

To ćemo rado prihvatiti, no od ovoga dana treba da još više njegujete svoje zvanje. Koristite se zato osobito onim sredstvima kojima vam može pomoći crkvena zajednica. Svi ćemo vam mi, pouzdavajući se u Gospodina, pomagati ljubavlju i molitvama”, poručio je biskup bogoslovima.

Nakon biskupove homilije kandidati su se na poziv rektora Košćaka odazvali kazavši „Evo me” te su, svaki svojim vlastitim prigodnim riječima, očitovali svoju odluku pred živom Crkvom. Na kraju euharistijskog slavlja biskup je čestitao bogoslovima te pritom zahvalio Bogu na uslišanim molitvama. „Pred vama je put prema svetim redovima, a molitve će i dalje biti potrebne“, poručio je biskup Mrzljak.