Budi dio naše mreže
Izbornik

Deveti molitveni susret unutar novoga ciklusa „Lectio divina“

Osijek (IKA)

U pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku u četvrtak, 27. siječnja održan je deveti molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa „Lectio divina“, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku.

Susret je počeo zajedničkom uvodnom molitvom. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko videoveze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane na adresi https://www.youtube.com/watch?v=oMLkyEamUZU

Za temu susreta odabran je odlomak iz Prve poslanice Korinćanima (1Kor 13,1-13) koji donosi poznati hvalospjev ljubavi. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković uputio je kako je hvalospjev ljubavi smješten u širu cjelinu Pavlovog govora o darovima, odnosno karizmama (usp. 1 Kor 12-14). Pavao, naime, tumači bit i smisao darova (karizmi) u Crkvi. Izvor svih darova, službi i djelovanja, u njihovoj različitosti, uvijek je jedan te isti Bog, odnosno Duh Božji koji vjernicima obilno izlijeva darove, tj. karizme. Važno je znati da svaki dar svoj smisao ima samo ako se ostvaruje na zajedničku korist, odnosno na dobro zajednice, tj. Crkve. Svaka karizma, je dakle, nezasluženi dar Božji na službu zajednici, a nikad isključivo radi promocije pojedinca ili male skupine, naglasio je dr. sc. Vuković.

Najveći dar i nit vodilja, odnosno zajednički nazivnik svih darova jest – ljubav. Pavao jasno upućuje na ljubav kao najveći dar koji, uz vjeru i ufanje (nadu), krasi neprolaznost. Bez ljubavi svi drugi darovi – jezici, prorokovanja, spoznanje, darivanje, pa i žrtvovanje sebe samoga – ništa su i ništa ne koriste (usp. 1 Kor 13, 1-3). Pavao donosi i konkretna obilježja ljubavi, koja su ujedno jasni putokazi prema autentičnoj, kršćanskoj ljubavi. Ljubav je, prema sv. Pavlu, velikodušna, dobrostiva, ne zavidi, ne hvasta se, ne nadima se, nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo, ne raduje se nepravdi, raduje se istini, sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi i nikad ne prestaje (usp. 1 Kor 13, 4-8). Takvom ljubavlju je nas prvi ljubio Bog. Na takvu ljubav smo pozvani i mi kršćani ovoga našega vremena, za takvom smo ljubavlju pozvani težiti, a darove i karizme koje nam je Duh darovao pozvani smo u poniznosti i ljubavi staviti u službu zajedničkog dobra vjernika i Crkve, poručio je dr. sc. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom. Sljedeći Lectio divina predviđen je za četvrtak, 10. veljače u 19.30 sati u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.

Ključne riječi:
dr. Davor Vuković Lectio divina