Budi dio naše mreže
Izbornik

Devetnica i proslava Duhova u Valpovu

Valpovo (IKA/TU)

Svečanim euharistijskim slavljima u Župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu proslavljena je u nedjelju 23. svibnja svetkovina Duhova.

Misna slavlja predvodio je domaći župnik i dekan preč. Zvonko Mrak. U homiliji je istaknuo kako je silazak Duha Svetoga na apostole bio prekretnica ne samo za njih nego i za Crkvu: „Ono što je Isus ostvario u mesijanskom djelu spasenja od utjelovljenja, rođenja, krštenja na Jordanu, propovijedanja do smrti na križu i uskrsnuća počinje živjeti u svijetu po Duhu Svetom. Silazak Duha Svetog je početak Crkve, a Crkva je sakrament spasenja u svijetu, odnosno znak svega spasenja i milosti koje je Gospodin darovao svijetu. Sve ono što je Isus ostvario u mesijanskom poslanju i zapečatio mukom smrću i uskrsnućem živi u ovom svijetu po Duhu Svetom. Taj početak još uvijek traje, a ne znamo gdje je kraj, gdje je punina spasenja. Zato i danas doživljavamo Pedesetnicu.

Već petu godinu zaredom ta župa organizira prigodnu devetnicu uoči svetkovine Duhova. Svaki dan devetnice u prijepodnevnim satima bio je izložen Presveti Oltarski Sakrament za osobnu molitvu i klanjanje. U večernjim satima bilo je euharistijsko slavlje s tematskom (katehetskom) homilijom, a uz zaziv Duha svetoga pjevale su se Litanije Duhu Svetom.

Prvoga dana devetodnevne duhovne priprave, na blagdan sv. Matije, apostola u petak 14. svibnja misu je predvodio župnik Mrak, a propovijedao je o temi „Vjerujem u apostolsku crkvu“. Apostolska služba. Drugi dan devetnice, u subotu 15. svibnja tema je bila Virtualnost: kršćanstvo na daljinu, a propovijedao je također domaći župnik.

Vlč. Kristijan Tušek, povjerenik za pastoral mladih i pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije, predvodio je tri euharistijska slavlja treći dan devetnice u nedjelju 16. svibnja, a propovijedao je na temu „Kako ponovno otkriti ljepotu i radost vjere?“. Vlč. Tušek gostovao je u župi Valpovo i u ponedjeljak 17. i utorak 18. svibnja te je predvodio mise četvrtog i petog dana devetnice čije su teme bile „Vjerujem u uskrsnuće tijela i život vječni“. O posljednjim stvarima te „Biti u Kristu“. Zašto je Krist norma mojeg života?

Tijelo u liturgiji (geste, stavovi i pokreti) bila je tema šestog dana devetnice Duhu Svetom u srijedu 19. svibnja. Misu je predvodio domaći župni vikar Luka Ćosić. Vjera postoji kao slavlje. Pjevanje u slavlju vjere bila je tema sedmoga dana devetnice, u četvrtak 20. svibnja o kojoj je propovijedao vlč. Bruno Diklić, đakon na pastoralnom praktikumu u Valpovu. Euharistijsko slavlje osmog dana devetodnevne priprave za svetkovinu Pedesetnice u petak 21. svibnja predvodio je vikar Ćosić, a propovijedao je o temi Društvena dimenzija grijeha i strukture grijeha. Posljednji dan devetnice, u subotu 22. svibnja, na misi bdjenja propovijedao je đakon Diklić o temi Grijesi protiv Duha Svetoga.

U večernjim satima u subotu 22. svibnja u župnoj crkvi u Valpovu organizirano je molitveno Duhovsko bdjenje koje je predvodio vlč. Ćosić. Bdjenje se sastojalo od službe riječi s duhovnim nagovorom, obnove krsnih obećanja i spomena na svetu potvrdu te molitve za darove Duha Svetoga. Pjevao je Mješoviti zbor sv. Cecilije predvođen s. Danijelom Škoro.

U duhovnom nagovoru vlč. Ćosić naglasio je kako svetkovinom Duhova u ciklusu liturgijske godine završava uskrsno vrijeme, koje je započelo vazmenim bdjenjem, odnosno svečanom liturgijom uskrsne svijeće koja je sedam tjedana bila postavljena u svetištu crkve, izgarala te podsjećala vjernike na uskrslog Krista. Propovjednik je istaknuo: „Današnjom svetkovinom Duhova završava uskrsno vrijeme i nastavlja se vrijeme kroz godinu, vrijeme u kojemu smo u svim prilikama i neprilikama, u redovitom svagdašnjem životu, pozvani riječju i životom svjedočiti stvarnu i djelatnu prisutnost uskrsloga Krista u nama i među nama.“ Pri tom je posebno naglasio da na Duhove gasimo uskrsnu svijeću i da nam to govori nešto vrlo važno: „Uskrsno svjetlo želi svijetliti ne samo s vrha uskrsne svijeće, nego još više životom svakoga od nas i nas kao zajednice vjernika, ovdje konkretno naše župne zajednice. Svatko od nas, želimo li stvarno biti istinski kršćani, pozvan je svojim životom svijetliti svima oko sebe i donositi radost Duha Svetoga.“

Nakon bdjenja uslijedilo je cjelonoćno euharistijsko klanjanje.

Ključne riječi:
devetnica Proslava Duhova Valpovo