Budi dio naše mreže
Izbornik

Dijamantni jubilej biskupa Valtera Župana

Ćunski (IKA)

Umirovljeni krčki biskup Valter Župan proslavio je u nedjelju, 3. srpnja u župnoj crkvi sv. Nikole u Ćunskom na otoku Lošinju, svojoj rodnoj župi, 60. obljetnicu svećeničkog ređenja.

Uz mons. Župana misu su suslavili krčki biskup Ivica Petanjak i svećenici službom ili porijeklom vezanih za cresko-lošinjsko otočje.

Na početku slavlja jubilarcu je njegov nasljednik na biskupskoj stolici mons. Petanjak čestitao u svoje ime, u ime svih svećenika, redovnika, redovnica, Bogu posvećenih osoba, cijelog vjernog kršćanskog puka, kao i onih koji bi nisu bili u mogućnosti prisustvovati svečanosti. Čestitku slavljeniku biskup Petanjak potkrijepio je s nekoliko rečenica iz pastirskih poruka koje je biskup Župan objavio u knjizi „Moliti i služiti“, što je i njegovo biskupsko geslo.

„Dragi oče biskupe, Vi ste darovali svoju slobodu i stavili sebe na raspolaganje Dobrom Pastiru, a on Vam je uzvratio ovim dijamantnim jubilejom. Neka Vam je sretan i blagoslovljen!“, zaključio je čestitku biskup Petanjak.

U propovijedi je biskup Župan istaknuo da Isus nije radio razlike među ljudima, nisu mu imponirali veliki i nije prezirao malene i neuke.

„Za jednoga od svojih apostola izabire carinika Levija – Mateja, ubirača poreza, dakle osobu ne baš poštenog i časnog života. Na čelo svoje zajednice postavlja Petra, koji je imao prilične karakterne slabosti, a tko zna koliko su i drugi od njih dvanaestorice bili bolji. Bog svoje planove ne mijenja. Kao što je postupio Isus onda tako čini i danas. Izabire ljude, to znači nas slabe da nastavimo djelo spasenja. Samo s jednom razlikom. Isus je uzeo na sebe sve naše slabosti, ali nije imao grijeha. A za svoje apostole izabrao je onda i jednako tako danas izabire ljude pune slabosti i grešne. I tako će biti do konca svijeta“, rekao je biskup Župan. Pojasnio je da biskupi i svećenici moraju odvraćati ljude od onoga u čemu su i sami slabi.

„Zato ste danas došli ovdje da molite dobrog Boga za mene i svoje svećenike i da zahvalite što je Bog prema svima nama toliko milosrdan da nam slabe ljude daje za vođe i pomoćnike na putu prema nebu. Zato molite za svoje svećenike da uvijek postupaju onako kako vas Bog voli, a ne kako se nekome u tom času čini. Bog je uvijek jako dobar prema nama, bolji nego što mi uopće možemo i zamisliti. Zato vjerujmo više njegovoj dobroti nego našoj ograničenoj sposobnosti shvaćanja“, zaključio je biskup Župan propovijed.

Na kraju mise čestitku je u ime župljana izrekao župnik Ćunskog vlč. Silvio Španjić. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremi proslave dijamantnog jubileja, te je biskupu Županu predao dar, sliku koju je zlatovezom izradila njegova majka.

Nakon mise župljani i hodočasnici koji su na slavlje pristigli iz drugih župa Krčke biskupije, kao i iz raznih dijelova Hrvatske, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država odakle je došla slavljenikova rodbina, druženje su nastavili oko zajedničkog stola.