Budi dio naše mreže
Izbornik

Dikasterij za kler pozvao sve španjolske biskupe u Rim

Rim (IKA)

Susret španjolskih biskupa održat će se u utorak, 28. studenog 2023. u Rimskoj kuriji, objavila je u ponedjeljak, 30. listopada 2023. Španjolska biskupska konferencija na kraju izvanredne opće skupštine, izvijestila je KNA.

Susret će biti usredotočen na rezultate i zaključke vizitacija sjemeništa u Španjolskoj. Prefekt dikasterija kardinal Lazarus You Heung-sik, naložio je na zahtjev pape Franje preispitivanje svih sjemeništa tijekom prošle godine. Dva urugvajska biskupa vizitirala su 45 središta formacije u 70 biskupija u zemlji u veljači i ožujku 2023. godine. Jedan od razloga za preispitivanje bilo je, među ostalim, i pitanje može li se zatvoriti neko od sjemeništa, izvijestili su tada mediji.

Rezultati vizitacije bili su „problematični“, izvijestio je u utorak španjolski časopis „Vida Nueva“, pozivajući se na izvor u Dikasteriju za kler. „Samo vrlo, vrlo malo njih može opstati“, citirali su zaposlenika dikasterija. Prema „Vida Nueva“, biskupi su nastojali dvojici vizitatora prikazati „idiličnu sliku“ tijekom njihovih posjeta sjemeništima. Pretpostavili su da se radi samo o posjetu, a ne o pravoj inspekciji. Prema časopisu, jedna od mogućih točaka kritike mogla bi biti nedostatak provedbe temeljnih propisa za svećeničku formaciju, koje je Vatikan izdao 2016. – „Ratio fundamentalis“. U kontekstu skandala sa zlostavljanjem u Crkvi, novi tekst stavio je veći naglasak na prevenciju. Kandidati za svećeništvo moraju imati „stabilnu psihološku zrelost“ i „čvrstu i uravnoteženu osobnost“.

Dvojica vizitatora iz Urugvaja nisu samo posjetili biskupijska sjemeništa, nego i ustanove Neokatekumenskog puta i Opusa Dei. Gotovo četvrtina španjolskih bogoslova studira i ima formaciju u ustanovi na Neokatekumenskom putu. U Španjolskoj, koja je većinski katolička, kao i u mnogim europskim zemljama, opada broj kandidata za svećenike. Prema podacima Španjolske biskupske konferencije trenutno su 974 bogoslova. Prije deset godina bilo ih je oko 1700, izvijestila je KNA.