Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikan pokrenuo kampanju „Svi stariji su vaši djedovi i bake“

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je u nedjelju 26. srpnja na liturgijski spomen svetog Joakima i Ane, Isusovih „djeda i bake“, pozvao „mlade da učine gestu nježnosti prema starijim osobama, poglavito onima koji su najusamljeniji, u svojim domovima i mjestima u kojima borave, onima koji mjesecima nisu vidjeli svoje voljene“. Vatikanski Dikasterij za laike, obitelj i život odgovorio je na poziv Svetog Oca pokrenuvši 27. srpnja kampanju „Svi stariji su vaši djedovi i bake“.

„Dragi mladi, svaka od tih starijih osoba je vaš djed i baka! Ne ostavljajte ih same! Upotrijebite maštovitost ljubavi, nazovite ih telefonom, uputite im video poziv, pošaljite poruke, slušajte ih i, tamo gdje je to moguće s obzirom na zdravstvene mjere, pođite ih posjetiti. Pošaljite im zagrljaj. Oni su vaši korijeni. Stablo otrgnuto od korijena ne raste, ne daje cvijeće i plodove. Zato je važno biti spojen i povezan s vlastitim korijenima. ‚Cvijet rascvali što ga stablo daje dolazi od onoga što se ispod zemlje krije, kaže pjesnik iz moje domovine“, poručio je Papa Franjo nakon nedjeljne molitve Anđeoskog pozdravljenja.

U priopćenju objavljenom 27. srpnja Dikasterij za laike, obitelj i život pozvao je mlade svega svijeta da učine gestu pažnje prema starijim osobama koje se osjećaju usamljeno.

„Moguće je pobijediti izolaciju starijih uz strogo poštivanje zaštitnih mjera protiv Covida-19. Pandemija je posebno teško pogodila starije i prekinula već slabe veze među generacijama, međutim poštivanje distanciranja ne znači prihvaćanje stanja usamljenosti i napuštenosti“, piše na početku priopćenja.

U prošlim mjesecima mnoge biskupske konferencije, organizacije i sami vjernici u maštovitosti ljubavi pronašli su razne načine iskazivanja blizine starijim osobama, priopćio je Dikasterij. Kao primjer istaknuti su telefonski, internetski i kontakti preko drugih medija, čak i pjevanje serenada ispred domova za starije.

Budući da su u mnogim područjima na snazi posebne mjere zaštite za starije Dikasterij je pozvao mlade da im pošalju zagrljaj putem telefona, videopoziva ili fotografija, a ondje gdje je moguće da ih i osobno posjete i zagrle.

Poruke koje će uputiti putem interneta mogu se označiti s #sendyourhug kako bi se kampanja što uspješnije širila. Najznačajnije objave bit će podijeljene na stranicama Dikasterija za laike, obitelj i život @laityfamilylife.

„Nadamo se da će se, počevši s ovom kampanjom, ostvariti želja pape Franje koji je napisao: ‚Evo što želim: svijet koji živi novi zagrljaj mladih i starijih‘ (Proslov knjige ‚La saggezza del tempo‘)“, zaključeno je u priopćenju.