Budi dio naše mreže
Izbornik

Dikasterij za laike, obitelj i život poziva na proslavu Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

Vatikan (IKA)

Vatikanski Dikasterij za laike, obitelj i život objavio je priopćenje ususret III. Svjetskom danu djedova, baka i starijih osoba, koji će se obilježiti 23. srpnja, prenosi Vatican News.

U priopćenju Dikasterij podsjeća kako će toga dana misu u vatikanskoj bazilici predvoditi papa Franjo s početkom u 10 sati. Predviđeno je sudjelovanje 6000 vjernika, uključujući „mnogo starijih osoba iz cijele Italije”. Sudjelovat će tako djedovi i bake u pratnji unuka i obitelji, starije osobe koje žive u staračkim domovima te mnogo starijih osoba koji su aktivni u župama, biskupijama i udrugama.

U priopćenju je istaknuto kako će na kraju slavlja pet starijih osoba – po jedan predstavnik sa svakog kontinenta – „simbolično predati hodočasnički križ Svjetskog dana mladih petorici mladih koji kreću u Lisabon”.

Ta gesta simbolizira „prenošenje vjere od koljena do koljena”, ali i „obvezu koju su starije osobe i bake i djedovi prihvatili, na poziv Svetoga Oca, da mole za mlade na odlasku i prate ih svojim blagoslovom”.

Svi oni koji budu prisustvovali misi u bazilici svetog Petra dobit će posebnu molitvu za Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, zajedno s primjerkom Papine poruke za taj Dan.

U priopćenju je Dikasterij naznačio dva načina obilježavanja tog Dana u svakoj biskupiji svijeta: misom na nakanu za djedove, bake i starije osobe ili posjetom onima koji su usamljeni. Moguće je zadobiti potpuni oprost za osobe koje to čine, navodi se.

Dikasterij također ističe inicijativu Brazilske biskupske konferencije, „koja će slaviti misu sa starijim osobama u svetištu Aparecida”, i inicijative Kanadske biskupske konferencije, „koja je objavila videozapis pozivajući mlade ljude da posjete starije osobe u staračkim domovima”, prenosi Vatican News.