Budi dio naše mreže
Izbornik

Djeca iz zborova kölnske katedrale pjevaju o prevenciji zlostavljanja

Köln (IKA)

Potrebna je „senzibilizacija o tome što je drugima dopušteno, a što nije“, kaže katedralni dirigent Eberhard Metternich. Zato su sada djeca iz zborova kölnske katedrale, zajedno s jednom udrugom, snimila pjesme za edukaciju djece o njihovim pravima, izvještava KNA.

Pjevanjem protiv zlostavljanja: Djeca iz zborova kölnske katedrale producirala su osam pjesama zajedno s udrugom Zartbitter s ciljem edukacije djece o njihovim pravima. Kölnska udruga želi podržati rad svog kontaktnog i informacijskog centra protiv seksualnih napada i zlostavljanja. Stihove je napisao psiholog i glazbenik Ecki Pieper iz benda „Köbes Underground“. Bend je najpoznatiji po „Stunksitzung-u“.

Katedralni voditelj zborova i dirigent Eberhard Metternich za vikend je katoličkom kölnskom internetskom portalu domradio.de rekao da su od rane faze u produkciju uključeni i roditelji trojice dječaka i dviju djevojčica te da su također informirani o tekstovima pjesama. Tekstove smatra „vrlo osjetljivima“, a misli da je sadržaj privlačan i djeci.

„To nije ono što želim“

Važno je da se djeca mogu artikulirati o ovoj teškoj temi i inzistirati na svojim pravima, nastavio je Metternich. Na primjer, kada refren pjesme „Glupi osjećaj“ („Blödes Gefühl“) kaže „Das ist nix, was ich will“ („To nije ništa što želim“) i kada se situacije zlostavljanja opisuju u stihovima: „Djeci je prije svega potreban osjećaj za to što valja, a što ne“. Potrebna je „senzibilizacija što netko smije, a što ne“. Djecu treba ojačati kao odgovor na ovu percepciju.

Voditelj katedralnih zborova u Kölnu je dodao da su godinama bili predani i vrlo pažljivi kada je u pitanju zaštita djece. Jer zbor, pogotovo dječački, vrlo je osjetljiva struktura. U svakodnevnom životu, „granice se mogu brzo i opetovano prekoračiti“: bilo između djece ili između odraslih i djece.

Zato su se prije gotovo 20 godina za savjet obratili udruzi Zartbitter. Oni su pomogli u izradi početnog koncepta zaštite. Nove pjesme, koje se mogu preuzeti s mrežne stranice Zartbittera, među ostalim žele koristiti u preventivnom radu s osnovnoškolskom djecom, nastavlja Metternich: „Imamo i radionicu za dječake i djevojčice u zborovima Zartbittera, gdje možemo razvijati pakt o pravima djece“.

Ključne riječi:
djeca Köln zlostavljanje