Budi dio naše mreže
Izbornik

Dodjela odluka korisnicima Nadbiskupijske zaklade „Dr. Nikola Dogan“

Đakovo (IKA)

Svečana, osma u nizu, dodjela odluka korisnicima Nadbiskupijske Zaklade „Dr. Nikola Dogan“ osnovnoškolcima, srednjoškolcima, studentima i doktorandima, održana je u srijedu 6. studenoga u Dvorani J. J. Strossmayera na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Nakon molitvenog uvoda nazočnima se obratio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Istaknuo je da poslanje Caritasa „ne rješava niti može riješiti socijalne probleme i potrebe u svojoj sredini, nego svjedoči i pokazuje Božje čovjekoljublje te štiti i promiče dostojanstvo svake ljudske osobe. Bog se po utjelovljenju svojega Sina poistovjetio sa svakim čovjekom, posebno s onima koji su isključeni, kojima je ugroženo njihovo ljudsko dostojanstvo. Crkva i danas upozorava da se obrazovanjem i odgojem najbolje štiti i promiče dostojanstvo svakoga djeteta i svakoga čovjeka, bilo muškarca, bilo žene”.

Nadbiskup je zahvalio Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije na čelu s ravnateljem Caritasa i voditeljem Zaklade dr. Dragom Tukarom i njegovim suradnicima, koji su odradili prikupljanje i obradu zahtjeva, Nadbiskupijskoj ustanovi za uzdržavanje klera (UZUK) kao i ostalima koji su priskrbili sredstva. Nadbiskupijskom Caritasu zahvalio je i na osmišljenoj inicijativi koja po župnim zajednicama promovirali akciju “75 za 1”. Obraćajući se primateljima stipendija, potaknuo ih je da stipendije prime kao izraz ljudske blizine i podrške vjernika i svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije. „Želimo vam blagoslov i uspjeh u vašem školovanju i studiranju te iskustvo trajne Božje blizine, ljubavi i zaštite s vama i s vašim obiteljima na svakom vašem životnom koraku”, poželio je stipendistima nadbiskup Hranić.

Upravitelj Zaklade dr. Tukara istaknuo je kako je od 1. kolovoza do 10. listopada na adresu Zaklade pristiglo 113 zamolbi te kako se uvidom u njih moglo uočiti da su potrebe velike i konkretne. Prema kriterijima Pravilnika, prikupljena sredstva u iznosu od 573 tisuće kuna, odobrena su za 61 podnositelja. Podsjetio je kako je sredstva za stipendije osigurala Nadbiskupija preko UZUK-a, dio sredstava je iz ostavštine preminulih svećenika, dio od priloga živućih svećenika koji odvajaju sredstva za zakladu, a zatim su tu darovi i drugih dobročinitelja te sve većeg broja krizmanika.

Prije dodjele odluka o stipendijama, ravnatelj Nadbiskupijskog Caritasa zahvalio je članovima Zaklade vlč. dr. Ivanu Zirdumu, profesoru u miru i vlč. Mati Gašapoviću, ravnatelju UZUK-a i ekonomu Bogoslovnog sjemeništa. Zahvalio je i svojim suradnicima Marku Grgiću koji je glazbenim točkama uljepšao susret, tajnici Caritasa Nikolini Ivandi, pomoćniku ravnatelja Caritasa mr. Miši Lukačeviću i ostalim djelatnicima Caritasa te Upravi i osoblju KBF-a u Đakovu.

Nadbiskupijska zaklada „Dr. Nikola Dogan“ djeluje na području Đakovačko-osječke nadbiskupije. Prvi je svoja sredstva za učenike i studente u potrebi oporukom ostavio prof. dr. Nikola Dogan, generalni vikar tada Đakovačke i Srijemske biskupije, kanonik i prvi dekan KBF-a u Đakovu, po kojemu je Zaklada i dobila ime. Uz svećenike, Zakladu pomažu svi ljudi dobra srca, kao i oni koji su se uključili u projekt „75 za 1“, pri čemu 75 osoba iz jedne župe daruje po 20 kuna.