Budi dio naše mreže
Izbornik

Doktorirao don Ante Vrhovac

Rim (IKA)

Svećenik Vrhbosanske nadbiskupije don Ante Vrhovac obranio je u četvrtak 22. lipnja na Papinskom sveučilištu „Svetoga Križa“ u Rimu, pri Institutu za liturgiju, svoju doktorsku tezu te je postigao akademski stupanj doktora teologije, izvijestio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Doktorski rad na talijanskom jeziku pod naslovom Il rapporto tra matrimonio-famiglia ed Eucaristia alla luce della Pasqua d’Israele come tipo della Pasqua della Chiesa – Odnos braka i obitelji i euharistije u svjetlu izraelske Pashe kao tipa Pashe Crkve izradio je pod vodstvom mentora prof. dr. sc. don Rafaela Díaza Dorronsora. Uz mentora u komisiji na svečanom akademskom činu bili su i članovi prof. dr. sc. Carla Rossi Espagnet i prof. dr. sc. don Juan Rego.

Na obrani su prisustvovali članovi obitelji doktoranda i njegovi prijatelji, članovi Papinskog zavoda Germanicum et Hungaricum, zatim vicerektor Papinskog zavoda Sv. Jeronima don Marko Škraba, vicerektor Papinskog zavoda Campo Santo Teutonico don Branko Jurić, doktorandov rođak i kanonik Stolnog kaptola vrhbosanskog mons. Pavo Jurišić te župnik Župe Sv. Josipa u Zenici don Davor Topić.

Doktorska teza podijeljena je u pet poglavlja, u kojima se, na temelju tipološkog tumačenja Svetoga pisma, predstavlja odnos između izraelske Pashe i obitelji (starozavjetni tip), te odnos braka i obitelji i euharistije (koja je kršćanska Pasha) u Novom Savezu (novozavjetni prototip). U Izraelu slavlje Pashe je nezamislivo bez obitelji, koja je subjekt kućne liturgije ovoga blagdana. U Novom savezu, uz svu novost koju donosi Isus Krist i koja ispunja i nadilazi starozavjetne stvarnosti, brak postaje jedan od sedam sakramenata. To znači da uloga braka i obitelji nije oslabljena.

Zato se postavlja pitanje: ako je obitelj bila tako ključna za liturgiju Pashe, ne bi li isto tako ona trebala biti ključna i u Novom savezu? Predstavljajući tipološko značenje Svetoga pisma (I. poglavlje), obiteljsko slavlje Pashe u Izraelu (II. poglavlje), novost Isusove Pashe i Pashe Crkve i odnos braka-obitelji-euharistije kroz povijest Crkve (III. poglavlje), te teološke postavke Drugog vatikanskog sabora i učiteljstva Crkve i teološkog razmišljanja nakon njega (IV. poglavlje), daje se u završnom poglavlju prijedlog mogućeg tipološkog tumačenja odnosa obitelji i Pashe u Izraelu za odnos kršćanskog braka i obitelji i euharistije (V. poglavlje).

Cilj završnih razmišljanja i konkretnih prijedloga bio je podcrtati nezaobilaznost euharistije za brak i obitelj, kao i braka i obitelji za euharistiju. Priručnik o slavlju izraelske Pashe nezamisliv je bez poglavlja o obitelji. Cilj i ove doktorske teze bio je da u budućnosti ni jedan priručnik o euharistiji ne može biti zamisliv bez poglavlja o braku i obitelji.

Ante Vrhovac rođen je 6. veljače 1993. u Novom Travniku. Dolazi iz župe Uzašašća Gospodinova – Novi Travnik. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a potom je primljen u Nadbiskupijsko sjemenište Petar Barbarić u Travniku. Nakon mature (2011.) nastavio je svoj put prema svećeništvu u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu studirajući na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Nakon treće godine studija odlukom tadašnjeg vrhbosanskog nadbiskupa kard. Vinka Puljića 2014. svoju formaciju nastavio je u zavodu Germanicum et Hungaricum studirajući na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu gdje je i diplomirao 17. lipnja 2016.

Za svećenika je zaređen na Petrovo 2017. te je ubrzo poslan na poslijediplomski studij pastorala braka i obitelji na Papinskom teološkom institutu Ivan Pavao II. Na tom je institutu magistrirao, a 29. studenoga 2019. primio je nagradu za najboljeg magistranta u prethodnoj akademskoj godini. Obranom doktorske teze stekao je akademski stupanj doktora teologije te ga očekuje povratak u Vrhbosansku nadbiskupiju, izvijestio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.