Budi dio naše mreže
Izbornik

Dominikanci 2021. različitim aktivnostima slave veliku obljetnicu

Zagreb (IKA)

Provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković uputio je o Božiću 2020. pismo braći dominikancima koje prenosimo u cijelosti.

Draga braćo,

pred nama je slavlje svetkovine Božića i početak nove 2021. godine. Unatoč teškoćama vezanim uz pandemiju, vjerujem da smo spremni na proslavu ovoga radosnog događaja u kojemu „Riječ tijelom postade i nastani se među nama“ (Iv 1, 14).

Ona nam je svakogodišnji podsjetnik na svrhu našega Reda koju je papa Honorije III. izrazio ovim riječima: „Onaj tko svoju Crkvu trajno oplođuje novim potomstvom, nastojeći ova moderna vremena učiniti sličnima onima prvima (tj. apostolskim), te tako širiti katoličku vjeru, pobudio je u vama iskrenu i pobožnu želju da se, prigrlivši siromaštvo i zavjetovavši se na samostanski život, posvetite poučavanju Božje riječi, naviještajući u svijetu ime Gospodina Isusa Krista“.

Red nadolazeće 2021. godine slavi jubilej 800. obljetnice rođenja za nebo svoga utemeljitelja sv. Dominika. Sretna je okolnost da iste godine obilježavamo i 800. godišnjicu dolaska dominikanaca na hrvatske prostore.

U tu svrhu osmišljen je i prigodni logo, čiji je vizualni identitet spoj triju sastavnica: loga jubileja 800. obljetnice osnutka Reda propovjednika (1216. – 2016.), loga 800. obljetnice smrti sv. Dominika (1221. – 2021.) te triju boja hrvatske trobojnice. U središtu loga nalazi se dominikanski crno-bijeli grb, čija je podloga plamen u bojama hrvatske zastave, a zaokružen je prigodnim tekstom.

Simbolika plamena u logu nalazi svoje uporište u „baklji“ sv. Dominika, koji je kao izniman propovjednik svojim propovijedanjem i životom „zapalio“ svijet šireći po njemu luč evanđeoskoga svjetla. Taj je plamen prije osam stoljeća dopro i do našega naroda te i danas svijetli.

Zahvalni smo Bogu što smo mogli služiti Crkvi u hrvatskom narodu na različite načine. S ponosom ističemo kako su prvi hrvatski blaženik bl. Augustin Kažotić i prva hrvatska blaženica bl. Ozana Kotorska nosili bijeli dominikanski habit. Red je utemeljitelj najstarijega sveučilišta na našim prostorima.

Prvi tekst pisan latinicom na hrvatskom jeziku također je iz dominikanske baštine, a i prvi hrvatski pravopis sastavio je dubrovački dominikanac Rajmund Džamanjić. U proteklom smo razdoblju Crkvi darovali preko stotinu biskupa, brojne znanstvenike i odgojitelje te nebrojene kulturne i pastoralne djelatnike.

Imamo razloga biti ponosni na prošlost, ali i potrebu moliti Gospodina da budemo njezini dostojni baštinici i svjedoci u današnje vrijeme. Stoga smo odlučili tijekom 2021. godine različitim aktivnostima obilježiti ovu veliku obljetnicu te i u naše vrijeme Crkvi i narodu ponuditi dio naše duhovne baštine.

Započet ćemo svečanim misnim slavljem koje će na blagdan sv. Tome Akvinskoga, u četvrtak 28. siječnja 2021. godine, u 19 sati u crkvi Kraljice sv. Krunice u Zagrebu predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Prisutnost predstavnika Svete Stolice znak je naše pripadnosti općoj Crkvi u kontekstu konkretnoga naroda.

Nakon misnog slavlja predviđeno je otvorenje novouređene središnje provincijske knjižnice „Hijacint Bošković“ sa spomen-zbirkom Franje Šanjeka. Prateći epidemiološke mjere pozvani smo sudjelovati u ovoj svečanosti zajedno s našim uzvanicima i prijateljima, a bit će osiguran i prijenos uživo.

Sve vas potičem da na jedan od navedenih načina sudjelujete u ovom slavlju. Naša web-stranica dobit će novi vizualni identitet i biti sadržajno obogaćena. Za Uskrs ćemo otvoriti novouređeni muzejski postav u Samostanu sv. Marije Milosne u Bolu na Braču.

Tijekom godine dovršit ćemo obnovu gotičke kapele Bezgrešnog Začeća u Samostanu sv. Jeronima u Rijeci te je u njezinoj ljepoti predstaviti javnosti, a vjerujem da će biti dovršena i obnova vanjštine crkve sv. Dominika u Dubrovniku.

Budući da trenutno živimo u dvanaest samostana i kuća, svakoga mjeseca bit će premijerno prikazan dokumentarni film o svakome od njih, a jednako tako će biti i dvanaest emisija u kojima ćemo predstaviti život i rad braće i sestara sv. Dominika. Do ljeta bi trebao biti gotov i dugometražni film o Provinciji. Nastojat ćemo u zajedništvu sa sestrama Kongregacije sv. Anđela Čuvara imati više zajedničkih duhovno-formativnih susreta, kao što su Dan Provincije i Dan Kongregacije.

Planiran je također znanstveni skup na kojemu će cijenjeni stručnjaci na izvoran način obraditi doprinos Reda znanosti, obrazovanju, kulturi i drugim područjima života, a potom će biti publiciran Zbornik. Koliko nam okolnosti budu dopuštale sudjelovat ćemo i u zbivanjima koja se organiziraju na razini Reda u povodu 800. obljetnice smrti sv. Dominika.

Prepuštajući našu prošlost Božjem milosrđu, a budućnost njegovoj providnosti, podsjećam nas i na našu odgovornost prema njima. Stoga je Provincijska skupština održana u Bolu u lipnju ove godine odredila: „Neka braća svakodnevno prije ručka izmole psalam ‘Iz dubine’ za pokojnu braću i dobrotvore spominjući imena braće iz nekrologija poštujući tradiciju Reda“ te „Neka se nastavi s euharistijskim slavljima i molitvom za zvanja u našim zajednicama“.

Draga braćo,

O. Dominik je uspješno čitao znakove svoga vremena. Uvidio je potrebe Crkve i društva prve polovice 13. stoljeća te na njih odgovorio osnutkom Reda propovjednika.

Neka slavlje utjelovljenja Riječi Božje i 800. obljetnica dolaska dominikanaca na hrvatske prostore u nama probudi iskrenu i pobožnu želju za čitanjem znakova vremena kako bismo svijet u kojemu živimo i djelujemo obasjali evanđeoskim svjetlom svojim složnim životom u zajednici, vjernošću profesiji evanđeoskih savjeta, gorljivošću u zajedničkom slavlju liturgije i u molitvi te ustrajnošću u molitvenom opsluživanju. (usp. Temeljna konstitucija 1 § IV).

Svima želim radostan Božić i blagoslovljenu 2021. godinu.

Fr. Slavko Slišković, OP

provincijal