Budi dio naše mreže
Izbornik

Doprinos pokreta pastoralu Crkve

Sisak (IKA)

Dan susreta kršćanskih pokreta, zajednica i udruga s područja Sisačke biskupije održan je nedjelju 25. studenoga u Sisku.

Tom prigodom svečano misno slavlje u sisačkoj katedrali za članove dvadesetak različitih pokreta predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral crkvenih pokreta, zajednica i udruga vlč. Krešimirom Bulićem, generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem i duhovnikom članova Malog tečaja kršćanstva „Kursiljo“ vlč. Andrijom Vranom koji je prije mise u velikoj dvorani Pastoralnog centra „Petar Žagmeštar“ katedralne župe održao predavanje „Doprinos pokreta pastoralu Crkve“.

 

U homiliji, obraćajući se članovima pokreta i zajednica, biskup je istaknuo kako je svetkovina Krista Kralja svega stvorenoga, lijepa prigoda za razmišljanje o zadaći koju im je Gospodin dodijelio kada ih je pozvao da u Njegovoj Crkvi budu nositelji onih aktivnosti koje predstavlja karizmu njihovog pokreta, zajednice ili udruge.

„I premda svi nemamo istu karizmu, niti nam je moguće da svi sve čine, ipak su osobite karizme poticaj i svima drugima, dapače čitavoj Crkvi da svi vjernici idu putem kojim hode i članovi crkvenih pokreta, zajednica i udruga. Naime, ne može biti nitko vjernik, a da se ne moli, premda su molitvene zajednice preuzele dužnost da predvode tu djelatnost u Crkvi. I evangelizacijski djelovati trebaju svi članovi Crkve, jer to je ta misijska zadaća, naviještati Radosnu vijest, što je zadaća svakog kršćanina. I Caritas, tj. ljubav prema bližnjima, treba biti sastavnica života i rada svakog vjernika. Mogli bismo tako reći i da su svi naši pokreti i zajednice u Crkvi kao kvasac koji treba potaknuti sve da čitava Crkva ne zaboravi svoje temeljno poslanje i razvija sve sastavnice svoga poziva“, poručio je biskup.

Istaknuo je kako je ovo prilika da se zahvali svima koji se trude da u svojim zajednicama, pokretima i udrugama žive svoju vjeru i produbljuju svoje kršćansko poslanje te tako daju dragocjeni doprinos pastoralnom djelovanju Crkve, tj. naviještanju vjere i životu po vjeri.

Na kraju okupljenima se obratio i preč. Bulić koji je uime svih okupljenih zahvalio biskupu na riječima podrške.