Budi dio naše mreže
Izbornik

„Doprinos religijskih zajednica europskom putu Bosne i Hercegovine“

Sarajevo (IKA/KTA)

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine i Zaklada Konrad Adenauer u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak i Gazi Husrev-begovom bibliotekom organizirala je 27. studenoga u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu konferenciju o temi „Doprinos religijskih zajednica europskom putu Bosne i Hercegovine“.

Budući da su Crkve i vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini neizostavan čimbenik procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine te da su snažan glas čije se poruke slušaju i prihvaćaju, govornici na konferenciji bili su predstavnici Crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, teoloških fakulteta, pojedinci i institucije koje se bave međureligijskim dijalogom te stručnjaci iz ovog polja. Okupilo se oko 100 sudionika, među kojima su bili predstavnici institucija Europske unije, Bosne i Hercegovine, Diplomatskog kora, akademske zajednice, studenti teoloških fakulteta i predstavnici nevladinih organizacija.

Predsjednik Paneuropske unije BiH Osman Topčagić kao specifičnost BiH istaknuo je prisustvo četiri velike vjerske zajednice i njihov rad, posebno kroz Međureligijsko vijeće u BiH, je nešto što je dobra praksa koja je zanimljiva državama članicama EU i mogu je ponuditi drugima. „Ono što mi iz Paneuropske unije BiH želimo je da razradimo ulogu vjerskih zajednica u procesu pridruživanja BiH Europskoj uniji. Ovaj proces je složen, podrazumijeva mnoge aktivnosti, pripremu cijelog društva. To nije ekskluzivnost vlade ili vladinih struktura, nego proces u kojem učestvujemo svi, a onda i vjerske zajednice kao bitan element ovoga društva“, naglasio je Topčagić.

Član Predsjedništva međunarodne Paneuropske unije i počasni predsjednik Paneuropske unije BiH prof. dr. Franjo Topić rekao je da je „nama jako važno da dobijemo status kandidata za članstvo u EU te u tom smislu svako od nas ima važnu ulogu u stvaranju javnog mnijenja suživota, isticanjem onoga što nam je zajedničko“.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić istaknuo je da je Bosna i Hercegovina Europa u malome u svoj svojoj različitosti. „Paradigma EU je upravo ova zemlja. Temelji procesa integracije u EU su duhovnost, moralna načela, vjerske slobode, ljudska prava, dostojanstvo čovjeka, a na čemu se zasniva mir. Bez toga nema procesa integracije“, kazao je kardinal Puljić.

Šefica Odjela za zapadni svijet Islamske zajednice u BiH dr. Dževada Šuško istaknula je da vjerske zajednice rade na izgradnji povjerenja, mira, suživota, poštovanju drugog i drukčijeg. „To su vrijednosti naših vjerskih zajednica, ali to su i vrijednosti Europske unije“, kazala je Šuško i dodala da treba razbijati stereotipe i negativnu energiju koja se širi unutar članica EU, ali i unutar BiH.

I ostali uvodničari na konferenciji, prof. dr. Dino Abazović, dekani teoloških fakulteta prof. dr. Zuhdija Hasanović, prof. dr. Vladislav Topalović i prof. dr. Darko Tomašević istaknuli su da je sama Europska unija nastala iz potrebe suradnje, zajedništva, dijaloga i solidarnosti mnoštva različitosti. Osnivači EU imali su viziju budućnosti utemeljenu na zajedničkom prevladavanju podjela i gradnji mira i zajedništva. Crkve i vjerske zajednice mogu pomoći daljnjoj integraciji EU, poručili su.

Religije, odnosno Crkve i vjerske zajednice i njihove institucije i organizacije, mogu dati odgovore i na brojna druga društvena pitanja promovirajući ih među svojim brojnim pripadnicima i potičući na zajedničko djelovanje. Jedan od velikih izazova za EU je borba protiv siromaštva i nejednakosti. U tome bi socijalni nauk religija mogao odigrati važnu ulogu, rečeno je na konferenciji.

Bosna i Hercegovina može pomoći EU da bolje integrira pripadnike različitih vjerskih tradicija i njihove duhovne i moralne vrijednosti. Bosanskohercegovački primjer zajedničkog života muslimana, kršćana i židova može biti važan model koji se može provesti u EU, danas opterećenoj nesnošljivosti i isključivosti. O tome su govorili ef. Izet Efendić, dugogodišnji glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče, o. Nenad Tupeša s Pravoslavnoga bogoslovskog fakulteta „Sv. Vasilije Ostroški“ u Foči, prof. dr. Mato Zovkić, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo i član Izvršnog odbora Međureligijskog vijeća u BiH Boris Kožemjakin.

Ključne riječi:
konferencija religije Sarajevo