Budi dio naše mreže
Izbornik

Dotajnica Sinode: Sinoda ženama daje jači glas  

Rim (IKA)

Sestra Nathalie Becquart iz organizacijskog tima svjetske Sinode istaknula je važnost trenutačnog sinodskog formata za žene – „Sinoda o sinodalnosti je proces kojim se ženama daje jači glas“, rekla je dotajnica Glavnog tajništva Sinode na događaju u Rimu u srijedu 6. ožujka 2024., prenijela je KNA.  

„I to je također put osnaživanja, posebno za žene“, kazala je sestra Nathalie.

Dosadašnji koraci Sinode, primjerice na razini biskupija i kontinenata, pokazali su da žene žele više sudjelovati u crkvenom životu, posebice u procesima donošenja odluka. Žene se često osjećaju neviđeno u Crkvi, rekla je s. Nathalie Becquart. Do sada dostupna sažeta izvješća o Sinodi pozivaju na puno i ravnopravno sudjelovanje. „Žene su pokretačka snaga iza sinodalnosti“, dodala je redovnica. Žene obično imaju više suradnički stil vođenja i Crkva to treba.

„Žene žele da im Crkva bude saveznica u svakom području njihova života“, dodala je Becquart. Žele također ulogu unutar Crkve i podršku Crkve u borbi protiv diskriminacije. Redovnica je govorila na konferenciji žena liderica koju su organizirali Caritas Internationalis te britansko i australsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici.

Svjetska Sinoda koju je sazvao papa Franjo višefazni je proces koji traje od 2021. godine. Sadržajno je riječ o Crkvi budućnosti, primjerice o novoj raspodjeli uloga između biskupa, svećenika i župljana. Svjetska Sinoda završit će u listopadu ove godine završnim središnjim zasjedanjem skupštine Sinode u Vatikanu. Među oko 350 članova te skupštine s pravom glasa ima i žena, izvijestila je KNA.