Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: zene-u-crkvi

Papa najavio da će imenovati dvije žene u Dikasterij za biskupe

Papa Franjo se u razgovoru za novinsku agenciju Reuters, u subotu 2. srpnja, osvrnuo na aktualne događaje u Crkvi i svijetu, prenosi Vatican News. Donosimo treći dio sažetka u kojem se Papa osvrnuo na prisutnost žena u Vatikanu te na reformu Rimske kurije.

Izaslanstvo žena iz Austrije u Vatikanu

Izaslanstvo Katoličkog pokreta žena iz Austrije (Katholische Frauenbewegung Österreich, KFB) sa suprugom austrijskog predsjednika Doris Schmidauer sastat će se u ponedjeljak 2. svibnja u Vatikanu s visokim predstavnicama Rimske kurije. Planiran je i susret s papom Franjom, izvještava Vatican News.

Liturgijske službe za žene – oživljena praksa Crkve

Jesu li liturgijske službe za žene tradicija Crkve ili novost koju je uveo papa Franjo, što je teološki temelj služenja žena kod oltara, zašto je ovakva praksa nekima sablazan – odgovori na ova pitanja traženi su u emisiji Agrumenti Hrvatskoga katoličkog radija u kojoj su 25. siječnja sudjelovali liturgičar vlč. mr. Tomislav Hačko, župnik Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji vlč. Robert Jugović i izvanredna djeliteljica pričesti Dubravka Dorotić iz Župe BDM Kraljice apostola, Zaprešić II. Emisiju je uredila i vodila Tanja Maleš.

Izjava „Inter insigniores“ o pripuštanju žena ministerijalnom svećeništvu

Na spomedan sv. Terezije Avilske, 15. listopada 1976., tadašnja Sveta kongregacija za nauk vjere izdala je izjavu „Inter insigniores“ o pitanju pripuštanja žena ministerijalnom svećeništvu. Izjavu je kao prefekt Kongregacije potpisao kardinal Franjo Šeper, a crkveno učiteljstvo rado ju je citiralo kada je progovaralo o pripuštanju žena ministerijalnom svećeništvu (npr. usp. papa Ivan Pavao II., Apostolsko pismo „Ordinatio Sacerdotalis“). S obzirom na aktualnost teme, donosimo cjelovit prijevod Izjave.

Papina molitvena nakana za listopad

U video-poruci objavljenoj u četvrtak 8. listopada papa Franjo ovoga mjeseca poziva na molitvu za veću žensku nazočnost u Crkvi.