Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: zene-u-crkvi

„Žene u Crkvi: stvarateljice ljudskog“

Papinsko sveučilište Santa Croce 7. i 8. ožujka ove godine bit će domaćin međusveučilišne konferencije o ženama koje su u Crkvi svojim svjedočanstvom života na jasan način objasnile smisao života, ali i odnos prema čovjeku i svijetu, prenosi „Vatican News“.

Papa: Nismo dovoljno slušali glasove žena u Crkvi

Prijevod predgovora pape Franje u knjizi „Smaschilizzare la Chiesa“? („Demaskulizacija Crkve“?) – djelu koje je kritički osvrt o „načelima“ Hansa Ursa von Balthasara (Edizioni Paoline, 2024.), a u kojem se nalaze doprinosi troje teologa, salezijanske redovnice Linde Pocher, Lucije Vantini i don Luce Castiglionija – objavio je u srijedu, 7. veljače 2024. Vatican News.

Nadbiskup Német: U sinodskoj dvorani govori se i o đakonatu žena

Predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda beogradski nadbiskup Ladislav Német u intervjuu za katholisch.de, objavljenom 24. listopada 2023., govorio je o svojim iskustvima na Biskupskoj sinodi. Razgovor koji je vodio Benedikt Heider prenosimo u cijelosti.

Redovnica i dekanica Christiane Baka: Papa Franjo čini žene vidljivima

Poglavarica svoje redovničke zajednice u Obali Bjelokosti Christiane Baka hvali papu Franju za njegove napore da žene učini vidljivima u Crkvi. „On vjeruje da žene mogu obogatiti Crkvu“, rekla je dekanica Filozofskog fakulteta na Sveučilištu u Abidjanu u četvrtak 16. ožujka za Vatican News.

Profesorica Phyllis Zagano o đakonatu žena

Profesorica Phyllis Zagano, koju je papa Franjo 2016. imenovao u Povjerenstvo za proučavanje đakonata žena, u osvrtu pod nazivom „Ima li i za žene mjesta u šatoru?”, za siječanjski mjesečnik Donne Chiesa Mondo vatikanskog lista L’Osservatore Romano, piše o dokumentu „Raširi prostor svoga šatora” (Iz 54,2) te obnovi đakonata i za žene. Njezin osvrt prevodimo u cijelosti.

Papa: Polarizacija nije katolička, dijalog je jedini put

Papa Franjo dao je ekskluzivni intervju za isusovački časopis „America Magazine”, objavljen ponedjeljak 28. studenog, u kojem odgovara na brojna pitanja, uključujući teme koje se tiču ​​SAD-a, crkvenih pitanja, društvenih pitanja, rata u Ukrajini, odnosa Vatikana s Kinom i njegovog pontifikata, piše Vatican News.

1 2