Budi dio naše mreže
Izbornik

Razmišljanje triju žena u središtu radova Vijeća kardinala C9

Vatikan (IKA)

Tijekom dvodnevnoga rada Vijeća kardinala, koji je završio 18. lipnja, kardinali su prvoga dana dali prostora ulozi žene u Crkvi, a drugoga temi zaštite maloljetnika. Kardinali Ambongo i Gracias potvrdili su da postoji mnogo mogućnosti za razvoj vodstva ženā u Crkvi. Sljedeći sastanak zakazan je za prosinac, piše Vatican News.

Razmišljanje ne “o ženama”, nego “sa” ženama o njihovoj ulozi u Crkvi. Tema je koja je obilježila promišljanje Vijeća kardinala, posebno u ponedjeljak, 17. lipnja, prvoga dana dvodnevnoga sastanka, kada su jedna redovnica i dvije laikinje nastupile pred Papom i kardinalima skupine C9 s nizom izlaganja.

Jedna redovnica i dvije profesorice

U priopćenju objavljenom jučer, 18. lipnja kasno poslijepodne, Tiskovni je ured Svete Stolice izvijestio da su prvoga dana govorile sestra Linda Pocher, FMA, profesorica teologije na Papinskom fakultetu Auxiliumu, koja je predstavila izlaganja, a potom Valentina Rotondi, profesorica na Sveučilištu primijenjenih znanosti i umjetnosti (SUPSI) u Luganu i istraživačica na Odsjeku za sociologiju Nuffield koledža Sveučilišta u Oxfordu i u centru NeuroMI Sveučilišta Bicocca u Milanu, te Donata Horak, profesorica kanonskoga prava na Teološkom studiju Alberoni iz Piacenze, koji je pridružen Papinskom sveučilištu Angelicum.

Izlaganja gošćā

U svom je izlaganju – kako stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice – profesorica Rotondi istaknula viziju gospodarstva kao skrbi i dobroga upravljanja u kontekstu dubokog međugeneracijskog odnosa, dok je profesorica Horak istaknula više suprotnosti, poput pravednosti i milosrđa, savjetodavne i deliberativne moći, hijerarhijskoga načela i ekleziologije zajedništva, te demokratizacije i monarhijskoga modela, u kontekstu šireg promišljanja Kanonskoga prava.

Kardinal Ambongo: u Crkvi postoji majčinstvo koje treba vrjednovati

Spomenuta su izlaganja također potaknula razmišljanja prisutnih kardinala, te su dvojica, na kraju sastanka, u razgovoru za vatikanske medije istaknuli neke aspekte proizišle tijekom radova. Nadbiskup Kinshase kardinal Fridolin Ambongo Besungu podsjetio je da je u ponedjeljak, prvoga dana sastanka, održan četvrti razgovor o ulozi žena u Crkvi. Kod nas su u crkvama više od polovice ljudi koji sudjeluju u slavljima žene, ali kada pogledamo odgovornosti koje one imaju, malo ih je – napomenuo je. Nakon svih ovih susreta – dodao je – postalo nam je jasno da te odgovornosti moraju rasti, ali – pojasnio je – ne u “militantnom” smislu, nego isključivo zato što je, kako kaže Papa, Crkva žena i postoji „majčinstvo” koje se mora cijeniti u crkvenoj zajednici.

Kardinal Gracias: Žensko vodstvo ima mnogo mogućnosti za razvoj

Kardinal Oswald Gracias, nadbiskup metropolit Bombaya, slaže se oko važnosti uloge koju valja povećati. Dolazim iz Indije i u nekim područjima žene imaju malu važnost, one su ‘druge klase’, i zbog toga Crkva radi kako bi im dala pravi položaj u obitelji, u društvu, u politici – istaknuo je kardinal. U Crkvi, u samom Kanonskom pravu, ima mnogo mogućnosti za ženski profil vodstva u Crkvi, a moje mi je iskustvo mnogo puta pokazalo da su žene uspijevale suočiti se s problemima s gledišta koje muškarci nisu uzimali u obzir – kazao je kardinal Gracias te dodao da se nada da će se sve to razviti.

Na sastanku skupine C9 također zaštita maloljetnika i krize u svijetu

Drugi i posljednji dan rada skupine C9 u lipnju, nastavljen je izlaganjima kardinala O’Malleya, posvećenima – kako stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice – perspektivama koje otvara rad Povjerenstva za zaštitu maloljetnika po pitanju zaštite djece, kao i rada samoga kardinala Graciasa koji je istražio aktivnosti i način djelovanja biskupskih konferencija. Na kraju, dan je prostor situacijama na različitim područjima svijeta iz kojih potječu kardinali, članovi Vijeća, uz posebnu pozornost na sukobe koji su u tijeku. Sljedeći sastanak Vijeća održat će se u prosincu 2024. godine, izvještava Vatican News. 

Ključne riječi:
papa Franjo vijeće kardinala