Budi dio naše mreže
Izbornik

Savjetnica Vijeća kardinala: Veliki interes za pitanje žena

Rim (IKA)

Talijanska redovnica Linda Pocher primijetila je veliki interes i volju kod pape Franje i kardinala iz njegova savjetničkog osoblja da uče o pitanju žena te u Papino ime za Vijeće kardinala organizira niz predavanja o ulozi žena u Crkvi. O tome je govorila u intervjuu za isusovački časopis America, izvijestio je 9. travnja Vatican News.

Predavanja o ulozi žena u Crkvi služe i kao priprema za drugo zasjedanje skupštine Sinode.

„Nadam se da ovi sastanci mogu pomoći kardinalima da vide stvari iz drugačijih perspektiva od onih na koje su navikli“, rekla je s. Linda u intervjuu te dodala da se trenutna faza sinodalnog procesa ne odnosi na „ishitrene odluke“, već na „otvaranje mislima i perspektivama koje nisu naše“. Poručila je da se na Sinodi bavljenje ulogom žene vidi kao transverzalno pitanje koje zaokuplja vjernike sa svih kontinenata, iako na različite načine.

Pocher je za lipanj najavila knjigu koja okuplja neka razmišljanja Vijeća kardinala, poznatog i kao C9, o pitanju žena. Nakon prvog kruga predavanja objavljen je rad s prilozima troje stručnjaka koji su razgovarali s kardinalima i Papom. Uz redovnicu Pocher, to su bili fundamentalna teologinja Lucia Vantini te svećenik i odgojitelj bogoslova Luca Castiglione. Papa Franjo pridonio je time što je napisao predgovor za tu knjigu pod naslovom „Smaschilizzare la Chiesa?“ („Demaskulinizirati Crkvu?“), u kojem piše o „zaprepaštenju“ koje nastaje kada pripadnici Crkve slušaju žene i uvide njihovu perspektivu. Ono što je ljudima u početku zvučalo „apsurdno“ i plašilo ih je zapravo bilo iscjeljujuće: „Ovo čuđenje je zdravo, tjera nas da rastemo“, napisao je Papa u predgovoru.

Prvi krug predavanja bio je usmjeren na marijansko i petrovsko načelo u Crkvi. Koncept seže do švicarskog teologa Hansa Ursa von Balthasara (1905. − 1988.) i dobio je više pozornosti posljednjih godina jer ga je papa Franjo nekoliko puta upotrijebio kako bi ilustrirao reformske ideje o ulozi žena u Crkvi. Troje teologa postavili su pitanje jesu li marijanska i petrovska načela „stvarno prikladna da prate sadašnju situaciju u Crkvi, koja je vrlo različita od one od prije 50 godina“, kako je tada napisao Balthasar. Ono što je danas posebno kritično jest pretjerana idealizacija žena i pretjerano kruta raspodjela uloga u toj teologiji. Papa Franjo je bio iznenađen ovom kritikom, rekla je redovnica Pocher.

Druga serija predavanja pred Vijećem kardinala bila je o temi žena i službi, dodala je. Pozvane su bile anglikanska biskupica Jo Mailey Wells, udana žena s dvoje djece, i liturgičarka Giuliva Di Berardino. Nastojala je odabrati ljude iz različitih sredina koji su „u isto vrijeme imali nešto zanimljivo za reći o predloženoj temi“, rekla je dodavši da su Papa i kardinali pokazali „veliko zanimanje, željno su slušali i potom iskreno izrazili svoja stajališta i zabrinutosti“.

Sestra Linda Pocher, koja predaje dogmatiku na višem institutu svoje redovničke zajednice u Rimu, pozvana je prvi put 2022. da pred Vijećem kardinala govori o marijanskom i petrovskom načelu u Crkvi. Ideja za ciklus predavanja između dva sinodska zasjedanja potekla je od samog pape Franje, pojasnila je. Temu nadolazećeg trećeg kruga predavanja nije željela komentirati, izvijestio je Vatican News.