Budi dio naše mreže
Izbornik

Dovršena obnova prve obiteljske kuće u sklopu projekta Hrvatskog i Poljskog Caritasa

Petrinja (IKA)

Hrvatski Caritas je obnovio prvu od dvadeset predviđenih obiteljskih kuća, u sklopu projekta „Poboljšanje životnih uvjeta ljudi pogođenih potresom 2020. na Banovini u Hrvatskoj“ koji provodi u suradnji s Poljskim Caritasom.

Četveročlana obitelj Oštrić koja je od potresa živjela u modularnoj stambenoj jedinici, sada se napokon vraća u svoj novi-stari dom u Petrinji.

„Veselimo se zajedno s obitelji Oštrić jer su, nakon zahtjevna životnog razdoblja, ponovno zajedno u svojemu domu. Caritas nastoji uvijek biti konkretan izraz brižnosti, potpore i ohrabrenja čovjeku koji se nađe u nevolji. Zahvaljujemo svim darovateljima koji su omogućili da san o obnovljenoj kući obitelji postane stvarnost“, tim je povodom rekao fra Tomislav Glavnik, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Tijekom konstrukcijske obnove, koja je započela početkom svibnja na obiteljskoj kući, obavljeni su sljedeći radovi: izvedba novog zabatnog zida od blok-opeke s betonskim serklažima, sanacija postojećeg zabatnog zida žbukom i FRCM sustavom, izvedba novoga limenog pokrova i dimnjaka, izvedba nove temeljne trake podbetoniravanjem i podupiranje krovne konstrukcije te rušenje postojećih i izvođenje novih a-b (armirano-betonskih) stolica u potkrovlju.

Zajednički projekt dvaju nacionalnih Caritasa, osim konstrukcijske i nekonstrukcijske obnove, obuhvaća i gradnju sedam novih zamjenskih montažnih kuća namijenjenih obiteljima kojima je i dosad privremeni smještaj osiguravao Hrvatski Caritas.

U komunalnom dijelu projekta, za potrebe trideset obitelji u okolici Gline koje su zbog potresa ostale bez pristupa pitkoj vodi, ugradit će se podzemni spremnici te nabaviti cisterna radi osiguranja periodične dostave vode.