Budi dio naše mreže
Izbornik

Doživotni zavjeti četvorice salezijanaca

Zagreb (IKA)

Salezijanci Frano Bešlić, Ante Bulat, Ivan Dvoraček i Zvonimir Tomaš položili su u subotu, 2. rujna doživotne zavjete u Družbi sv. Franje Saleškoga (Don Boscovi salezijanci) u crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji u Zagrebu.

Misno slavlje predvodio je provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo uz koncelebraciju tridesetak svećenika i nazočnost brojne rodbine, prijatelja zavjetovanika i ostalih vjernika.

Na ovaj svečani događaj Frano, Ante, Ivan i Zvonimir pripremali su posebno tijekom kolovoza u salezijanskoj kući u Podsusedu od 13. do 17. kolovoza kada su im starija braća salezijanci iz Hrvatske i svijeta još jednom ukazivali na ljepotu zajedničkog života u Salezijanskoj družbi po primjeru sv. Ivana Bosca i sv. Franje Saleškoga. Nakon toga su od 18. do 23. kolovoza u Kući za duhovne susrete u Plitvicama obavili duhovne vježbe pod vodstvom irskog salezijanskog provincija don Eunana McDonnella koji ih je pozvao na još iskrenije i cjelovitije nasljedovanje duhovnosti, blagosti i strpljivosti ženevskog biskupa sv. Franje Saleškoga po uzoru na osnivača Salezijanske družbe sv. Ivana Bosca.

Večer uoči polaganja doživotnih zavjeta dva su događaja u salezijanskoj kući i crkvi na Knežiji na znakovit način označila salezijanski značaj i daljnji životni i duhovni put ove četvorice zavjetovanika. Uoči polaganja zavjeta je naime u salezijanskom oratoriju na Knežiji završio dvotjedni ljetni oratorij u kojem je kroz dva tjedna dvjestotinjak djece i mladih uz pratnju mladih animatora i animatorica, salezijanskih bogoslova, đakona i svećenika kroz igru, pjesmu, zajedničko druženje, izlete i duhovne poticaje i susrete provelo intenzivne i radosne trenutke, koje nije uspjela pokvariti ni povremena kiša i pljusak. U petak, 1. rujna, poslije večernje mise, organiziran je svečani završetak Ljetnog oratorija na Knežiji. Mladi oratorijanci pred svojim su roditeljima i župljanima tako imali priliku pokazati da u protekla dva tjedna nisu gubili vrijeme nego su u dvotjednom oratorijanskom ljetnom druženju mnogo toga vidjeli i naučili te su to te večeri rado i pokazali. Istoga dana, u petak 2. rujna navečer, je u crkvi Marije Pomoćnice organizirano bdjenje za duhovna zvanja na kojem su se okupili salezijanski bogoslovi, đakoni i svećenici zajedno s mladima u kojem su Bogu u pjesmi i molitvi zahvalili za duhovne i druge darove ujedno se preporučujući i za daljnji tijek svoga životnoga puta. Naravno, bila je to prigoda i da se Gospodara žetve zamoli i za nova duhovna zvanja, kao i da se sve mlade svijeta preporuči Mariji Pomoćnici i njezinom zagovoru.

Oni koji se odazovu Božjem pozivu i odluče postati salezijanci redovito prolaze kroz nekoliko godina pripreme tijekom koje upoznaju don Bosca, salezijansku duhovnost i salezijanski preventivni sustav te se kroz studij filozofije, teologije i osnovnih pedagoških znanosti u teoriji i praksi pripremaju za svoj životni put. Tijekom pripreme svatko osobno odlučuje hoće li svoj salezijanski poziv ostvariti kao redovnik brat ili redovnik svećenik. Prvi korak je početno upoznavanje i boravak u Salezijanskoj zajednici za odgoj zvanja u Podsusedu i nekoliko mjeseci posebne priprave stvarni početak salezijanskog puta. Nakon toga slijedi godina dana novicijata, dvogodišnji studij filozofije, dvije godine pedagoške prakse, a nakon toga daljnje pedagoško usavršavanje za one koji žele biti braća redovnici odnosno studij teologije za one koji odlučuju postati salezijanci svećenici. Nakon šestogodišnjih privremenih zavjeta redovito se polažu doživotni zavjeti čime se mladi salezijanci obvezuju da će cijeli svoj život živjeti u Salezijanskoj družbi i sve svoje snage staviti na raspolaganje onima kojima ih Bog pošalje, a osobito najsiromašnjim mladima.

Frano Bešlić rođen je u Zagrebu, Ante Bulat u Splitu, Ivan Dvoraček u Požegi, a Zvonimir Tomaš u Dubrovniku. Frano i Ante studiraju teologiju u Londonu, a Ivan u Jeruzalemu. Zvonimir je završio teološki studij u Londonu i Zagrebu.