Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Baran u Karlovcu predstavila Udrugu za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“

Karlovac (IKA)

O mogućnostima bogate suradnje između svećenika i laika govorila je dr. Tanja Baran, zauzeta vjernica laikinja na „Vjeronauku za odrasle“ u srijedu 28. studenoga u velikoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Saznavši za negdanjeg križevačkog župnika dr. Stjepana Kranjčića, koji je 1968. godine umro na glasu svetosti s nekoliko Križevčana osnovala je Udrugu za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ koja ima za cilj oteti zaboravu brojna dobročinstva koja je Kranjčić činio u svojoj svećeničkoj brizi kroz 16 godina u Križevcima. Osim što su članovi spomenute udruge hrvatskoj kršćanskoj javnosti predstavili lik dobrog i uzornog župnika Kranjčića, uspjeli su ostvariti i brojne druge projekte poput: Dana hrvatskih svetaca i blaženika koji se provode u Križevcima od 2009. godine; Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ u Križevcima od 2009. godine; Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ u Križevcima od 2011./2012. godine. Svi ti projekti obogaćeni su mnogim susretima te prezentirani široj javnosti tradicionalnim i suvremenim medijima. U njih su uključeni mnogi sudionici i suradnici, a sve u želji da kršćanka kultura bude prisutna barem malo u odnosu na broj izjašnjenih kršćanskih vjernika u hrvatskom društvu. Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, dakle, udruga građana koja se bavi promicanjem kršćanske kulture jest primjer da i vjernici laici u suradnji sa svojim duhovnim pastirima mogu uvelike pridonijeti bogatijoj ponudi u promicanju kršćanskih vrednota u hrvatskom društvu, zaključila je dr. Baran. Slijedila je rasprava u kojoj je postavljeno pitanje postoji li kakva povezanost između križevačkog župnika preminula na glasu svetosti Stjepana Kranjčića i karlovačkog zauzeto župnika Marijana Radanovića, na što je dr. Baran kazala kako je nedavno u Križevcima zagrebački kanonik mons. Lovro Cindori održao predavanja uspoređujući spomenuta dva župnika, te ohrabrila Karlovčane da i oni više porade na promicanju svog veoma zauzetog karlovačkog župnika Radanovića.

„Vjeronauk za odrasle“ jest katehetska aktivnost koju je prije dva mjeseca pokrenuo dubovački župnik mons. Antun Sente, ml. za svoje župljane, želeći im na tjednim susretima približiti istine katoličke vjere, služeći se Svetim pismom i Katekizmom Katoličke Crkve.