Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Bodrožić za Glas Koncila o proročkoj ulozi pastira, biskupa i svećenika

Zagreb (IKA)

Pedeset i deveti Teološko-pastoralni tjedan u Zagrebu sa svojom mnogostruko izazovnom temom "Proročka dimenzija kršćanina u životu Crkve i društva" bio je povod da u redovitom intervjuu u Glasu Koncila progovori jedan od predavača, prof. dr. Ivan Bodrožić, pročelnik Katedre povijesti kršćanske literature i kršćanskoga nauka na KBF-u u Zagrebu.

Sugovornik pojašnjava što je to proročka dimenzija i kako se razvijalo njezino poimanje te kako je valja shvatiti u kontekstu hrvatskoga naroda, a posebno se osvrće na dimenziju o kojoj je imao govoriti u svojem izlaganju, na proročku ulogu pastira, biskupa i svećenika.

U tom se kontekstu, među ostalim, osvrće i na neke nedavne procese i događaje. Dr. Bodrožić tako kaže: »Kad se radi o tako temeljnoj stvari, o uvođenju presedana (Istanbulska konvencija) koji će utjecati i na zakonodavstvo i na odgoj budućih naraštaja, pastiri su trebali pronaći konsenzus te progovoriti jasno i jednoglasno, a ne se dati izmanipulirati. Jednako tako smatram da bi u takvim slučajevima trebali na prikladan način, poštujući autonomiju laičkih organizacija, pomoći laicima da očuvaju potrebno jedinstvo kako bi u bitnim pitanjima svi, i pastiri i vjernici, govorili jednim glasom. Ovako su politički igrači učinili svoje«.

Ključne riječi:
dr. Ivan Bodrožić Glas Koncila