Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Tanjić: Životna škola međusobnoga upoznavanja, dijaloga i poštovanja Židova i katolika

Zagreb (IKA)

Rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić uputio je pozdravni govor sudionicima Konferencije u povodu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael održane 11. studenoga 2019. na HKS-u u Zagrebu.

Poštovani,

zahvalan suorganizatorima današnjega susreta, Zagrebačkoj nadbiskupiji, Apostolskoj nuncijaturi i Veleposlanstvu Države Izrael, te na pokroviteljstvu Predsjednici Republike, sve vas iskrena i radosna srca pozdravljam na Hrvatskome katoličkom sveučilištu.

U svom govoru sudionicima Foruma o budućnosti zdravlja i ekosustavu sveučilišta organiziranoga od strane Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta papa Franjo je ovaj ponedjeljak između ostalog istaknuo: „Odgoj općenito, a osobito na sveučilištima, nije samo punjenje glave pojmovima. Potrebna su tri jezika. Potrebno je da se u igru uključe različiti jezici: jezik uma, jezik srca i jezik ruku, tako da čovjek misli u skladu s onim što osjeća i čini, da osjeća u skladu s onim što misli i radi, da čini u skladu s onim što osjeća i misli.“

I naš je današnji susret, kao i sva događanja vezana uz proslavu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael, u svjetlu ove važne obljetnice i Papinih riječi zapravo dio odgojnoga procesa u životnoj školi međusobnoga upoznavanja, dijaloga i poštovanja Židova i katolika, upravo u svjetlu ove obljetnice, bez obzira na to koliko godina imali i koje službe obnašali.

Naši studenti koje na poseban način pozdravljam, uče s nama i od nas kako, uza sve poteškoće, povezati različite jezike sporazumijevanja koji nam otkrivaju bogati, često bolni i nadom ispunjeni odnos Katoličke Crkve i židovstva.

Kardinal Jean Marie Lustiger, nadbiskup pariški, na čijem grobnom epitafu stoji napisano: „Rođen sam Židov. (…). Postavši kršćanin vjerom i krštenjem, ostao sam Židov kao i apostoli“, istaknuo je da su za uspješan kršćansko-židovski dijalog potrebne četiri pretpostavke i tri koraka. Prvo, kršćani moraju poznavati oba Pisma, Novi zavjet i Prvi zavjet, drugo, potrebno je poznavati post-biblijsko židovstvo u svom njegovom bogatstvu, treće, potrebno je zajedno ostvarivati konkretne inicijative djelotvorne ljubavi, služenja, pravde i mira, i četvrto, tamo gdje postoje sukobi potrebno je biti prisutan i sve učiniti da prestanu neprijateljstva i da se shvati bol drugoga. A tri potrebna koraka da se u svemu uspije su molitva, obraćenje srca, na hebrejskom teshuvah, pojedinca i zajednice te studij i proučavanje u međusobnom dijalogu.

Vjerujem da ovaj današnji skup na našem Sveučilištu, mjestu studija, podučavanja i dijaloga, vođen molitvom za obraćenje srca svakoga od nas može učvrstiti naš zajednički hod. Stoga posebice zahvaljujem našim predavačima koji će nam pomoći razumjeti ono što nas čini jedinstvenima u različitosti i pomoći nam da započete procese razumijevanja produbljujemo i razvijamo. Dobro došli!