Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi dan devetnice sv. Dujmu

Split (IKA)

Drugog dana devetnice sv. Dujmu, na blagdan sv. Katarine Sienske u petak 29. travnja, euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

U suslavlju je bio katedralni župnik mons. Ante Mateljan. Izravni prijenos mise bio je na Laudato TV, YouTube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije i putem društvenih mreža.

„Koliko li je samo puta misionar, a onda i biskup salonitanski sv. Dujam čitao Božju riječ, nad njom meditirao, drugima je lomio i onda uvjereno sa sv. Matejem uskliknuo: ‘Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima’“, započeo je svoju propovijed mons. Vidović.

Pred moćnikom svetog zaštitnika zamišljamo Dujmov život, osobito mučenički kraj i pokušavamo proniknuti u dubinu njegove odluke da ostane vjeran Gospodinu i po cijenu vlastitog života, rekao je propovjednik, podsjetivši da je jedan od najjačih ljudskih nagona onaj da zaštiti ljudski život. Taj nagon je i pravno reguliran na način da svatko ima pravo na samoobranu proporcionalno napadu što na kraju oslobađa i kaznene odgovornosti ako se ispravno primjeni. U tom je svjetlu propovjednik naglasio da se Dujam nije borio za svoj život, nego da sačuva trajno zajedništvo s Isusom Kristom koje nadilazi i život i smrt. 1700 godina nakon Dujmove smrti i dalje stojimo bez riječi pred tim činom hrabrosti koja se hrani vjerom.

U nastavku propovijedi mons. Vidović je potaknuo vjernike na razmišljanje o tome što  Božja riječ govori svakome u ovom vremenu u kojem nas je Božja providnost pozvala u život. Božja riječ ima univerzalnu poruku, ali koja u svakom vremenu i prostoru drukčije odjekuje. Dujam, proučavajući Božju riječ i meditirajući nad njom, sve više biva obasjan Svjetlom u koje i uranja. Zajedništvo s Bogom stavlja ga u zajedništvo s drugima. On čuva to zajedništvo s Kristom jer je ono jamac života, istaknuo je mons. Vidović.

Svako zajedništvo, ako želi biti ispravno, treba biti utemeljeno na zajedništvu s Bogom, u protivnom u tami hodimo i sami sebe lažemo, upozorio je propovjednik, dodavši da koliko god vremena bila tamna Krist uvijek pronalazi nove učenike, misionare, apostole kojima daje svoje svjetlo. U svakom euharistijskom slavlju imamo mogućnost obnoviti svoje zajedništvo s Kristom. U euharistijskom slavlju se događa i oproštenje i sjedinjenje, poručio je.

Na kraju propovijedi mons. Vidović je uputio molitvu sv. Dujmu: „Sveti Dujme, naš zaštitniče: nauči nas biti malenima kako bismo shvatili hrabrost i veličinu vjere koja ti je bila uporište i dala snagu za podnijeti mučeništvo; nauči nas biti poniznima kako bismo se priznali grešnima i mogli ući u zajedništvo s tobom; nauči nas više živjeti međusobno zajedništvo a ne samo pričati o zajedništvu. Nauči nas primiti Kristovo svjetlo i svijetliti drugima; nauči nas gorjeti i izgorjeti od ljubavi prema Isusu i prema svima; nauči nas praštati kako bismo imali spokoj duše. Sveti Dujme, moli za nas Krista u sve vrijeme.“

Za vrijeme mise pjevao je Zbor sestara Milosrdnica, a nakon mise koncert na orguljama izveo je Ante Knešaurek iz Zagreba. Trećega dana devetnice, 30. travnja, misno slavlje predvodi don Šime Marović, a pjeva Mješoviti zbor Gospe Fatimske – Škrape. Nakon mise koncert na gitari održat će Petar Čulić.