Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi dan duhovne priprave za blagdan sv. Anastazije u Samoboru

Samobor (IKA)

Župljani župe sv. Anastazije mučenice u Samoboru u ponedjeljak 13. siječnja nastavili su duhovnu pripravu za nadolazeće župno slavlje.

Misno slavlje predvodio je tajnik Varaždinske biskupije vlč. Marko Domitar, u zajedništu s domaćim župnikom preč. Ivicom Cikom. Propovijedao je đakon u župi sv. Ivana Nepomuka iz Lučkog Tomislav Medić.

Tumačeći Božje zahvate u našu povijest, kroz starozavjetne i novozavjetne likove, osvrnuo se na početak Ivanova evanđelja, istaknuvši kako „s jedne strane imamo Ezava, koji je zatvoren u svoj egoizam, koji gleda na svoju dobrobit, uznesenje svoje časti, na svoje bogatstvo jer je uvjeren kako upravo njemu sve to pripada, kako je on to sve zaslužio i kako ga svi moraju razumjeti – jer on je najstariji. S druge strane imamo Andriju, koji je prepoznao Boga kako odabire, kako Bog djeluje, da ono što Bog želi nije trenutačna sreća zbog nekog imanja, poklona, pohvale ili počasti… već kako Bog odabire za spasenje, kako Bog poziva na obraćenje i vjerovanje evanđelju, kako bi besmrtna duša odbacila navezanost na ovozemaljsko i prihvatila duhovnu slobodu djece Božje”, rekao je vlč. Medić i pozvao vjernike: „Budimo i mi svjedoci evanđelja, vjerujmo u njega i obratimo se!“

Liturgijsko pjevanje tijekom mise animirala je Marija Hrdelja.

 

Ključne riječi:
anastazija Samobor