Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi dan trodnevnice uoči 50. obljetnice osnutka Župe Tijela Kristova u Sopotu

Zagreb (IKA/TU)

Drugoga dana trodnevnice u petak, 24. studenog 2023. u novozagrebačkoj Župi Tijela Kristova u Sopotu pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski blagoslovio je, u povodu 50. obljetnice osnutka Župe, nove postaje križnoga puta, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon blagoslova postaja uslijedila je pobožnost križnog puta, a zatim i euharistijsko slavlje. Na početku euharistijskog slavlja, vjernicima se obratio župnik u Sopotu vlč. Ivica Reparinac. Pozdravio je biskupa Gorskog, dugogodišnjeg župnika u Sopotu vlč. Josipa Dumboviča te autora postaja križnog puta, akademskog umjetnika Jeronima Tišljara.

U svojoj homiliji vezanoj uz spomendan sv. Andrije Dung Laca i još 116 mučenika koji su dali svoj život u Vijetnamu za Krista, mons. Gorski rekao je: „Isusov križni put je kao ogledalo i slika je našega života i nema nikoga tko njime nije prošao. Od prvog daha rođenja do posljednjeg izdisaja, podložnost trpljenju i tjelesnoj smrti, naša su ljudska obilježja. Tu smo svi braća i sestre, svi jednaki i ujedinjeni. No, mi taj svoj životni i križni put ne pronalazimo u samosažaljenju koje uništava, nego smo nošeni vjerom u Isusa Krista, vjerom u moć križa koji briše naše krivice i pobjeđuje zloga. Prolazimo ga nošeni ljubavlju koja nam omogućava zahvalnost svima iz čije žrtve i ljubavi mi živimo. Zbog toga hodamo za Isusom Kristom noseći slabe, posrnule, pale.“

„Što danas znači ići za Isusom i slijediti ga u svim životnim stanjima, svjedočiti za njega? Zauzimati se za istinu“, rekao je biskup Gorski te dodao „ići za Isusom znači zauzimati se za život, čuvati ga kao dragocjeni Božji dar, pružiti šansu životu, onom još nerođenom i onom već na završetku zemaljskog putovanja“.

Po završetku slavlja vlč. Reparinac zahvalio je prisutnima i pozvao Tišljara koji je napravio križni put da se obrati vjernicima. Gospodin Tišljar je istaknuo: „Budući da je ovo crkva Tijela Kristova, uz otajstvo utjelovljenja posebnu važnost ima i Kristova muka. Križni put, via crucis, je posebno molitveno blago kršćanske duhovnosti, svojevrsni most između evanđelja i našeg života. Novi sopotski križni put prikazan je apstraktno sa stopama figurativnosti. Prevladavajuća apstraktnost nije odabrana radi stila i suvremenosti, već da, umjesto gotovih odgovora o muci potiče na razmatranje i traženje u istini.“

Pjevanje na euharistijskom slavlju predvodio je mješoviti župni zbor Sv. Petra apostola iz Ivanić-Grada pod ravnanjem Magdalene Ferenčine.

Župa Tijela Kristova u novozagrebačkom Sopotu proslavit će 50 godina od osnutka Župe 1973. godine. Župu je osnovao tadašnji zagrebački nadbiskup, kardinal Franjo Kuharić. Središnja proslava bit će na svetkovinu Isusa Krista Kralja svega stvorenoga u nedjelju, 26. studenoga 2023. Misno slavlje predvodit će umirovljeni zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, a u sklopu trodnevnice u subotu, 25. studenoga 2023. održat će se i koncert duhovne glazbe.