Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi korizmeni petak u sarajevskoj katedrali

Sarajevo (IKA)

Misu drugog korizmenog petka, 26. veljače u sarajevskoj katedrali Srca Isusova kanonik i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakulteta Univerziteta u Sarajevu mons. Pavo Jurišić, objavio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Koncelebrirali su rektor katedrale mons. Ante Meštrović, katedralni župnik i dekan Sarajevskog dekanata preč. Mato Majić i duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu dr. vlč. Milenko Krešić.

Budući da su sve propovijedi korizmenih petaka ove godine vezane uz Godinu Božje riječi tako je i mons. Jurišić propovijedao na temu: Neka svatko tko čita ovo evanđelje nauči poznavati Krista – Sluga Božji Josip Stadler u predgovoru prijevoda „Sveto evanđelje po Mateju“.

Foto: Portal Katoličkog tjednika Nedjelja

Na početku je istaknuo kako je nadbiskup Stadler u svom pastoralnom elanu ponudio je prijevode evanđelja i Djela apostolskih hrvatskom puku jer je žarko želio da narod upozna Isusa Krista osobito u vremenu raznih zabluda koje su bunile vjernike. „Sluga Božji Josip Stadler oboružan Božjom riječju okomio se na zablude svoga vremena, na naučavanje slobodnih zidara, racionalista, evolucionista i svih drugih vrsta ateista koji su u ono doba remetili mir i spokoj vjerničkih duša. U tu se svrhu pozivao na Prvi vatikanski sabor i tumačio njegove zaključke kao i na nauk i izjave rimskog biskupa“, kazao je mons. Jurišić navodeći citate iz poslanica prvog vrhbosanskog nadbiskupa. Istaknuo je kako je Stadler svojim pisanjem nastojao suzbiti ateističku literaturu pišući upravo pastoralne poslanice svećeništvu i puku u kojima se podjednako služio Starim i Novim zavjetom. „Tako dokazuje da je Stari zavjet za Katoličku Crkvu jednako važan kao i Novi. On govori svećenicima da se svećenik u svojoj službi i propovijedanju mora hraniti i služiti Svetim pismom (…) Propovijedanje je svećeniku čast, ali ono zahtjeva i savjesnu pripravu. Propovijedanje riječi Božje nema govorničku svrhu, jer dok govornik mora poznavati pravila lijepog govorenja, propovjednik mora živjeti ono što propovijeda“, poručio je vrhbosanski kanonik te zaključio kako je Stadler od svećenika tražio trajnu izobrazbu, biblijsku, patrističku i općenitu teološku uz polaganje župničkih ispita.

Foto: Portal Katoličkog tjednika Nedjelja

Prije mise održana je pobožnost križnog puta koju je predmolio župnik Majić, a u asistenciji su bili bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Foto: Portal Katoličkog tjednika Nedjelja

U skladu s višegodišnjom praksom kroz korizmene petke profesori s KBF-a i Franjevačke teologije iz Nedžariće predslave mise i propovijedaju u katedrali. Tako će euharistijsko slavlje sljedećega petka predslaviti dr. vlč. Josip Knežević te će propovijedati na temu: Sv. Jeronim prevoditelj i tumač Sv. Pisma – 1 600. obljetnica Jeronimove smrti.