Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi molitveni susret trećega ciklusa „Lectio divina“ u Osijeku

Osijek (IKA/TU)

Drugi molitveno-biblijski susret trećega ciklusa „Lectio divina“ održan je u četvrtak 6. listopada 2022., u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“

Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. sc. Davor Vuković.

Za temu susreta odabrani su ulomci iz Evanđelja po Luki koji donose izvještaje o Isusovom iscjeljenju gubavaca i jerihonskog slijepca (usp. Lk 17, 11 – 19; 18, 35 – 43). Prvi korak Lectio divine je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo da Isus djeluje u božanskoj snazi i moći. Gubavci i slijepac čuli su za njega i ne ustručavaju se vikati, vapiti, moliti za milosrđe i smilovanje: „Isuse, smiluj mi/nam se.“ U tom se očituje važan korak u duhovnom životu: vapiti, ustrajno moliti, iskati Isusovu blizinu, milost i milosrđe. Na vapaj gubavaca i slijepca Isus nije imun, on reagira i odgovara. Gubavce šalje svećenicima i putem iz ozdravlja od opake bolesti, dok slijepcu vraća tjelesni vid. No, osim tjelesnog zdravlja, Isus daruje moliteljima još nešto mnogo važnije, a to je spasenje. Vapaj i vjera bolesnika donose uz tjelesno zdravlje i cjelovito, eshatološko spasenje – naglasio je vlč. Vuković.

Istinska i autentična vjera donosi spasenje, odnosno uranja u živi i spasenjski odnos s izvorom spasenja, a to je Krist Gospodin. Isus se, drugim riječima, objavljuje kao božanski spasitelj koji čovjeka želi izbaviti iz bolesti, iz zla, u konačnici, iz najveće čovjekove neprijateljice – smrti. Na čovjeku je, pak, da Kristu Spasitelju odgovori živom vjerom i poniznom molitvom koja se rađa iz vjere: „Isuse, smiluj mi se.“ Takva vjera i u vjeri darovano spasenje rađaju onda dubokom zahvalnošću Bogu Spasitelju te slavljenjem i hvaljenjem, ali i nasljedovanjem Boga, koji učini djela velika i čudesna – istaknuo je.

U razmatranje o tim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju.

Susret je završen zajedničkom molitvom. Na koncu susreta, vlč. Vuković je sudionicima darovao knjigu pod nazivom Urbani monah. Lectio divina u svakodnevici. Knjiga je djelo katoličkog vjernika laika Dinka Klasana, nastala nakon autorovog osobnog korjenitog obraćenja i uranjanja u Božju riječ i Sveto pismo.

Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret se mogao pratiti i preko videoveze. Snimka ostaje dostupna na Youtube kanalu Duhosa za sve zainteresirane.

Sljedeći susret Lectio divina predviđen je za četvrtak 20. listopada 2022., u 19:30 u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.