Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi recital duhovne poezije „Sveti Martin, svetac milosrđa i dijeljenja“

Novi Marof (IKA)

Drugi recital duhovne poezije „Sveti Martin, svetac milosrđa i dijeljenja“ održan je u subotu, 5. studenog 2022., u velikoj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu.

Natječaj za recital raspisala je Udruga za književnost i kulturu Humščak, Breznički Hum, krajem lipnja 2022. godine. Na natječaj se odazvalo devedeset i troje autora poslavši ukupno 163 pjesme.

Stručno prosudbeno povjerenstvo u sastavu: predsjednica dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija, filologinja u mirovini; prof. dr. Ines Sabotić s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta; i pravnik Nikola Kristić, s Hrvatske radiotelevizije, odabralo je ukupno 105 pjesama prema strogo određenim kriterijima vrednovanja. Sve su pjesme pristigle pod zaporkama i takve ih je povjerenstvo vrednovalo.

Tri su pjesme nagrađene.

Prvu nagradu, sliku ulje na staklu slikarice Libe Peršinović Levi, za pjesmu Voda živa, po kojoj je nazvan ovogodišnji zbornik odabranih duhovnih pjesama, dobila je Mira Šincek iz Varaždina. Ista autorica je i prošle godine, na prvom recitalu također dobila prvu nagradu za pjesmu Sveti Martin denes.

Druga nagrada za pjesmu Nadanje pripala je Vlatki Bošnjak iz Samobora.

Treću nagradu dobio je Tomislav Marijan Bilosnić iz Zemunika Donjeg za pjesmu Sveti Martin.

Šestoro autora dobilo je pisane pohvale za svoje pjesme. Dvadeset i dvije pjesme su izdvojene kao izvrsne i usmeno pohvaljene. U trećem dijelu Zbornika objavljene su još 74 pjesme koje je Povjerenstvo izdvojilo kao počasne pjesme.

Na recitalu su pjesnici sami interpretirali svoje pjesme, a ljepotom glazbe i glasa upotpunili ga Mario Plantak i mladi pijanist Mihael Plantak. Nagrade je uručio i nagrađenima čestitao načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić. Program su kvalitetno vodili urednica zbornika i predsjednica Udruge „Humščak“ Ružica Šafranec Kišur i Josip Šafranec.

Nakon programa u Novom Marofu, pjesnici su druženje nastavili najprije susretom sa župnikom vlč. Josipom Vragovićem i zajedničkom molitvom u crkvi sv. Martina u Brezničkom Humu, a nakon toga na domjenku u Vinariji Šafran.