Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi vikend Temeljne formacije animatora u Dubrovniku i na Korčuli

Dubrovnik/Korčula (IKA)

Nakon prvog vikend susreta XII. generacije animatora u Dubrovniku i I. generacije animatora na Korčuli uslijedio je drugi od četiri susreta koji je održan od 8. do 10. prosinca u prostorijama Biskupijskog sjemeništa u Dubrovniku odnosno u Veloj Luci, izvijestilo je Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije.

U Dubrovniku je na drugom vikend susretu sudjelovalo šezdesetak mladih iz župa Dubrovačke biskupije uz dvadesetak animatora instruktora i specijalaca koji su dvanaestu generaciju animatora vodili kroz ovaj susret u Dubrovniku, dok se na Korčuli okupilo dvadesetak mladih s područja Korčulanskog i Pelješkog dekanata pod vodstvom pet animatora instruktora i specijalaca Dubrovačke biskupije.

Glavna tema drugog vikenda bila je „Mjesto i pripadnost animatora u zajednici”. Kroz interaktivne radionice mladi su otkrivali svoje mjesto i ulogu u zajednici. Kroz radionicu „Obitelj“ mladi su razmišljali o prvoj zajednici kojoj su pripali. Druga zajednica, a ujedno i druga tema, bila je Crkva kojoj su mladi pripali krštenjem te su sudionici temeljne formacije kroz istoimenu radionicu razmišljali o toj zajednici, kako su oni živo kamenje Crkve koje povezuje ljubav. Kako bi što bolje pridonijeli toj zajednici mladi su kroz radionicu „Područje djelovanja animatora u zajednici“ upoznavali načine na koji oni mogu, na najbolji način s talentima koje imaju, pridonijeti zajednici.

Misna slavlja u subotu i nedjelju u Dubrovniku predvodio je don Ivo Markić, voditelj Ureda za mlade Dubrovačke biskupije. Podsjetio je mlade kako je Ivan Kristitelj upućivao ljude na Krista i njegov dolazak te ih poticao na pripravu obraćenjem srca. Došašće je vrijeme kada se kršćani pripravljaju za Božić i u ovom vremenu je također potrebno obraćenje srca, a to se postiže primjerice kroz čuvanje od prekomjerne udobnosti koja zarobljava srce, zatim ispovijedanje vjere riječima i djelima i na druge načine. Oslobađanjem srca od navezanosti može se susreti Gospodina kako u drugim osobama tako i u samima sebi.

Na Korčuli za buduće animatore Korčulanskog i Pelješkog dekanata misna slavlja je predvodio don Hrvoje Katušić, župnik Župe sv. Josipa u Veloj Luci koji je na nedjeljnom euharistijskom slavlju poručio djeci i mladima da u vremenu u kojem se nalazimo, kada se iščekuje Kristov dolazak i kada su u svojim obiteljima posvećeni sređivanju kuće, kićenju bora i pripremi jaslica, ne zaborave da je najvažnije srediti svoje srce za Kristov dolazak.

Temeljna formacija animatora održava se u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, Ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije te Salezijanske obitelji, a mlade sljedeći vikend susret očekuje u veljači.