Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugo sinodalno savjetovanje crkvenih glazbenika Riječke nadbiskupije

Rijeka (IKA)

Drugo sinodalno savjetovanje crkvenih glazbenika održano je 18. ožujka u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci.

Savjetovanje je organizirala Nadbiskupijska škola za crkvenu glazbu s voditeljicom Andrejkom Srdoč Geraci, a sudjelovali su crkveni glazbenici, glazbeni animatori i pjevači u župnim zborovima, od kojih su mnogi bili polaznici Škole. Program sinodalnog savjetovanja zaključen je pozivom na duhovnu obnovu crkvenih pjevača i svirača Riječke metropolije koja će se održati od 23. do 25. lipnja u samostanu sv. Frane na Cresu.

Tekst iz Prve Petrove poslanice koji govori o prokušanosti vjere zbog različitih nevolja te razlučivanja znakova tadašnjega vremena bio je misao vodilja sinodalnog savjetovanja. U duhu iste poslanice, vikar za pastoral Riječke nadbiskupije Mario Gerić objasnio je da aktualni sinodalni hod ima narativnu i proročku dimenziju.

Narativna strana predstavlja iskustvo vjere koja suočava s elementima ljudske povijesti i iznjedrava pozitivne i negativne događaje kojima se treba dati proročka dimenzija, tj. vidjeti gdje je u njima bio prisutan Bog. „Ovim sinodalnim hodom želimo učiniti upravo taj mali korak ulaska u iskustva življenja naše vjere i poslanja te ga učiniti proročkim poslanjem za spasenje ovoga svijeta“, rekao je preč. Gerić.

Proročka dimenzija nedjeljnih euharistijskih slavlja u župnim zajednicama ima zadaću objaviti ovome svijetu najintimniju narav Crkve. Crkveni glazbenici, unutar euharistijskog slavlja, svojim glasovima i talentima na svojstven način vrše opće svećeničko poslanje i sudjeluju u objavljivanju Crkve svijetu i svakome čovjeku.  Nema ljepšega poziva za jednoga kršćanina od toga da može biti dijelom takvoga događanja i dopustiti drugima da po njegovom životu i služenju sudjeluju u otajstvu spasenja u Isusu Kristu, istaknuo je preč. Gerić.

Savjetovanje je započelo molitvom i zazivom Duha Svetoga: „Dođi, Duše Sveti vječni Bože“, koja je ujedno i Himna sinode.

Nakon uvodnih riječi i molitve, voditeljica Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu, Andrejka Srdoč Geraci podijelila je sudionike u manje skupine u kojima su bili pozvani iznijeti vlastita iskustva i svjedočanstva življenja izazovnog vremena pandemije koja je ostavila brojne pozitivne i negativne tragove u pjevanju i sviranju unutar njihovih župnih zajednica.

„Bog djeluje kroz naše iskustvo, svakodnevnih malih stvari preko kojih dotiče srca drugih. Iskustvo dijeljenja s drugima bit će neprocjenjivo za razumijevanje kako Duh Sveti iznova stvara i u današnjem vremenu. On nam ukazuje što od nas želi u našim kršćanskim zajednicama kroz crkvenu glazbu.“, istaknula je Srdoč Geraci potičući sudionike na aktivno slušanje i sudjelovanje u podjeli iskustva s drugima.