Budi dio naše mreže
Izbornik

Država Japan vratila u Rab ukradeni list psaltira iz 15. stoljeća

Rab (IKA)

Država Japan vratila je ukradeni list psaltira iz 15. stoljeća franjevačkom samostanu u Kamporu na Rabu, objavio je 3. srpnja na nedjeljnim misama župnik Župe sv. Eufemije fra Ivica Strčić, OFM.

List s obje ispisane stranice vraćen je nakon 36 godina. Naime, kako je za Informativnu katoličku agenciju rekao župnik Strčić, 1986. godine dogodila se provala u muzej franjevačkog samostana. Provalnici su ukrali kaleže te iz drevnog psaltira istrgnuli list.

Na jednoj stranici nalazi se iluminirani inicijal zbog čega se vjerojatno našla na meti kradljivaca. Uzevši list, psaltir su bacili u more. Franjevci su provalu bili prijavili policiji da se napravi zapisnik.

„Na naše ugodno iznenađenje, prije četiri-pet dana, 30. lipnja, veleposlanik Republike Hrvatske u Japanu, u Tokiju [Dražen Hrastić] donio je te dvije stranice iz našeg psaltira“, rekao je fra Ivica.

Naime, list je bio završio u Nacionalnom muzeju zapadnjačkih vrijednosti u Tokiju donacijom japanskog privatnog kolekcionara.

„Kada su vjerojatno djelatnici muzeja dobili te stranice, kako su Japanci precizni, detaljni, odgovorni i tako dalje, išli su, pretpostavljamo, istraživati odakle bi mogle biti te stranice psaltira. I opet pretpostavljamo, vrlo lako, da je bilo u nekim podacima Interpola da je to ukradeno iz našeg samostana 1986. Kada su djelatnici muzeja u Tokiju spoznali, shvatili da je to ukradeno iz našeg samostana, pokrenuli su postupak povrata tih dviju stranica preko hrvatskog veleposlanstva u Tokiju.“

O. Strčić rekao je da im je vrlo drago što je ukradeni list vraćen nakon što se 36 godina samo statistički govorilo da se bila dogodila krađa.

Psaltir koji je bio bačen u more su nakon nekoliko godina pronašli ribari. Međutim, bio je oštećen toliko da se više nije mogao obnoviti niti popraviti.

Vraćeni list bit će pohranjen u samostanski arhiv. Samostan u Kamporu izgrađen je 1446. godine. Tijekom povijesti fratri su imali pisarnicu te su na pergameni pisali graduale i psaltire za liturgijske potrebe. Danas se u knjižnici i muzeju čuvaju 34 inkunabule, psaltiri, graduali…

Ukradeni kaleži još nisu pronađeni.