Budi dio naše mreže
Izbornik

Državna nagrada za znanost prof. dr. fra Ivanu Karliću za knjigu o kristologiji

Zagreb (IKA)

Prof. dr. fra Ivan Karlić, OFM Conv., nagrađen je „Državnom nagradom za znanost za 2022.“ za knjigu „Bogočovjek Isus Krist – 2. Mesija, Sin Božji i Spasitelj“, odlukom na sjednici Hrvatskoga sabora održanoj 13. studenoga 2023., izvijestio je izdavač knjige, Kršćanska sadašnjost.

Državna nagrada za znanost nagrada je koju Republika Hrvatska dodjeljuje za važna znanstveno-istraživačka dostignuća i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog rada državljanima Republike Hrvatske.

Knjiga „Bogočovjek Isus Krist – 2. Mesija, Sin Božji i Spasitelj“ drugi je svezak Karlićeve kristologije. Prvi svezak, „Uvod u kristologiju“, objavljen je 2001., te je postao standardnim sveučilišnim i znanstvenim uvodom u kristologiju na hrvatskom jezičnom prostoru.

Drugi svezak nastao je nakon dvadesetak godina autorova bavljenja tom temom, kristološkim promišljanjima i predavanjima kolegija „Kristologija“ na nekoliko teoloških učilišta u Hrvatskoj i izvan nje, a ponajviše na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje radi kao profesor dogmatske teologije, nastavnik i pročelnik Katedre dogmatske teologije. Knjiga je objavljena je o 100. obljetnici prve i dosad jedine objavljene kristologije na hrvatskome jeziku prof. dr. Ivana Bujanovića „Kristologija i soteriologija ili nauk katoličke crkve o Utjelovljenom Sinu Božjemu i Djelu Otkupljenja“.

Kapitalno izdanje autorova znanstvenog rada i djelovanja „Bogočovjek Isus Krist – 2. Mesija, Sin Božji i Spasitelj“ ujedno je i znanstveno djelo i sveučilišni priručnik te se može držati prvom hrvatskom suvremenom kristologijom, od trajnoga i povijesnoga značenja za hrvatsku kristološku misao i teološko-literarno stvaralaštvo.

Autor u knjizi iznosi temeljne sadržaje dogmatske, odnosno biblijske kristologije i njezina povijesno-dogmatskog razvoja, što su ujedno dva osnovna dijela knjige: Otajstvo Isusa Krista u Svetom pismu u perspektivi odnosa biblijske i dogmatske teologije i Povijesno-dogmatski razvoj kristologije, izvijestili su iz Kršćanske sadašnjosti.

O. Karlić je temi pristupio sustavno, analitičko-sintetički, dijakronijski i sinkronijski, kontekstualno, aktualizacijski i interdisciplinarno, koristeći se svim poznatim znanstveno-istraživačkim i prezentacijskim postupcima koje je u određenim razradama i prikazima smatrao potrebnim i prikladnim, što je prepoznato i u stručnim krugovima i u konačnici nagrađeno Državnom nagradom, izvijestio je KS.