Budi dio naše mreže
Izbornik

Državni tajnik Tugomir Majdak u Argumentima HKR-a: Neće izostati strateška potpora poljoprivrednicima na stradalom području

Zagreb (IKA)

Da postoji politička volja, struka, znanje, ali i potreba da se područje Banovine i sisačkoga kraja nakon razornoga prosinačkoga potresa revitalizira te strateškim projektima u pogledu poljoprivrede pridonese kvaliteti života na tom području, poručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak u emisiji „Argumenti“ Hrvatskoga katoličkoga radija u četvrtak 28. siječnja.

Poručio je kako je to područje već dva puta stradalo: prvi put u Domovinskom ratu i sada od potresa. „Ovaj je kraj prije bio izrazito stočarski, svinjogojstvo je bilo izraženo na ovome području i već sada promišljamo u smjeru preradbenih kapaciteta, ali i onih uzgojnih u repro centrima te farmama koje bi na ovom području mogli izgraditi. Poljoprivrednici za to imaju znanje i tradiciju uz tržište koje možemo osigurati u ovom segmentu“, kazao je Majdak.

Iznio je podatak da je Ministarstvo posredovalo u otkupu 170 grla stoke, kao i da je tim od 70-ak osoba iz Ministarstva i HAPIH-a obišlo osobno 2100 poljoprivrednike te im pomažu kod prijave štete. Državni tajnik je iznio nekoliko primjera na koji način se i konkretno pomaže poljoprivrednicima na tome području. „Omogućili smo kroz javnu kuhinju u okviru Hrvatske vojske jednom poljoprivredniku prodaju 2-3 tone viškova prošlogodišnjih jabuka, a s druge strane omogućili smo braniteljskim zadrugama da svoje poljoprivredne proizvode plasiraju u trgovini na Britanskom trgu u Zagrebu“, rekao je na HKR-u Tugomir Majdak.

Pronaći brza rješenja

U emisiji je sudjelovala i predsjednica saborskoga Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, koja je pozvala na brze intervencije, posebice za poljoprivrednike te istaknula važnost da se za najavljenu mjeru Ruralnoga razvoja pojednostave procedure, a kroz koji bi mogli financirati gospodarstva, prerađivačke kapacitete, mehanizaciju…

„Kod osiguranja stambenih kontejnera prioritet trebaju imati poljoprivrednici, jer oni ne mogu otići sa svoje zemlje, imaju blago o kojem brinu i poseban senzibilitet za svoje domaće životinje. Tamo gdje su stradale štale i prerađivački kapacitet treba pronaći brza privremena zamjenska rješenja kako bi nastavili s proizvodnjom i preradom, jer se obnova neće dogoditi preko noći i za to su potrebni pojedini procesi“, kazala je Petir i istaknula kako je važno pomoći poljoprivrednicima osiguravanjem plasmana njihovih proizvoda.

Poruka nade i ohrabrenja

Da im pomoć potrebna posvjedočila je vlasnica OPG-a iz Strašnika Martina Milošić koja ima 45 ovaca i 39 janjaca, ali i pružila poruku i ohrabrenja. „Naše su trenutačne potrebe da ne dođe do urušavanja na gospodarstvu, kao i veterinarska pomoć jer životinje su oslabile. Ima mnogo ljudi koji isključivo žive od poljoprivrede i to im je kruh, zato je važna pomoć države“, kazala je Milošić.