Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovačko-neretvanska županija uručila nagradu postumno fra Bernardinu Sokolu

Dubrovnik (IKA)

Na svečanoj sjednici Dubrovačko-neretvanske županije održanoj uz Dan županije i blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, njezinog nebeskog zaštitnika, u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku u petak, 10. svibnja uručene su nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i skupinama.

Priznanje za iznimna dostignuća značajna za Dubrovačko-neretvansku županiju postumno je dobio glazbenik dr. fra Bernardin Sokol.

Nagradu su na svečanoj sjednici gvardijanu franjevačkog samostana Male braće fra Veselku Grubišiću predali župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i predsjednica županijske skupštine Vilma Kosović.

Fra Bernardin Sokol rođen je 1888. godine u Kaštel Sućurcu. Zaređen je za svećenika 1912. godine. Bogato obrazovanje i titulu doktora znanosti stekao je studirajući glazbu, crkveno pravo, teologiju i liturgijski pastoral u Beču i Rimu. Kao profesor predavao je u Dubrovniku i Zagrebu, a živio na otoku Badiji.

Objavio je 80 svezaka zbirki za crkvenu i svjetovnu glazbu, Glazbene monologe pod nazivom „25 svezaka sa 125 većih ili manjih sastavaka“. Objavio je i jedanaest Angelusa i još za života uvršten je u neke strane glazbene leksikone.

U raljama Drugog svjetskog rata mučki je ubijen bez ikakve optužnice i suđenja. Iza njega je ostao vrijedan znanstveni opus, stoji u obrazloženju nagrade.

Dr. fra Bernardin Sokol (1888. – 1946:)Županijsku nagradu dobio je posthumno uz 75. obljetnicu smrti.

Županijska skupštine Dubrovačko-neretvanske županije ove godine nagrade i priznanja u različitim kategorijama dodijelila je Meri Cetinić (za životno djelo), Đivi Kušelj, Nogometnom klubu „GOŠK-Dubrovnik 1919.“, Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, Glazbi  Ston, Kulturnoj udruzi ”Ivo Lozica”, Narodnoj glazbi Blato te Ratku Krstičeviću.