Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Pripreme za biskupijsku fazu Sinode o sinodalnosti

Dubrovnik (IKA)

Sastanak dekana šest dekanata Dubrovačke biskupije na kojem su razgovarali o planovima provođenja biskupijske razine Sinode o sinodalnosti održan je u srijedu, 10. studenoga u biskupskom Ordinarijatu u Dubrovniku.

Dekane se uvodno podsjetilo na temeljne naglaske ove 16. opće crkvene sinode koja nosi naziv „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“ kao i na teme koje je predložilo Glavno tajništvo Sinode u Vatikanu. Te teme se mogu, ali i ne moraju produbljivati na biskupijskim razinama. Na sastanku se također razgovaralo o najboljim terminima za provođenje određenih sinodalnih koraka s obzirom na specifičnosti redovitog pastorala, liturgijske godine i trenutačne epidemiološke situacije, u svakom pojedinom dekanatu.

Nakon susreta dekana održat će se i dekanatski susreti svećenika svakog dekanata kako bi se dobila cjelovitija slika o mogućnostima planiranja i ostvarivanja sinodalnih koraka s obzirom na posebnosti pastorala u pojedinim župama u biskupiji.

Temeljno pitanje na koje Sinoda želi odgovoriti i na koje će sudionici svih razina sinode tijekom cijelog puta uvijek iznova vraćati kako bi se na njega što bolje odgovorilo glasi: „Sinodalna Crkva, navješćujući evanđelje, kroči zajedno: Kako se taj zajednički hod ostvaruje danas u vašoj Crkvi? Na koje nas korake Duh poziva da bismo rasli u svojem zajedničkom hodu? (PD, 26)“.

Večer ranije, 9. studenoga održan je online sastanak predsjednika i članova biskupijskih vijeća, ureda i ustanova te su oni putem prezentacije bili upoznati s tim što je uopće sinoda, što je sinodalnost u Crkvi te koja je svrha ove Sinode o sinodalnosti. Također su potaknuti na uočavanje primjera ostvarivanja sinodalnosti u mjesnoj Crkvi. Zamoljeni su da promišljaju o tome kako u okvirima svojih vijeća i zajednica mogu ostvariti veći stupanj zajedničkog sinodalnog hoda, kao i da daju prijedloge svojih vijeća o tome koje posebne karakteristike u pastoralu su oni uočili tijekom svog djelovanja te kako jače ostvarivati zajedništvo, poticati veće sudjelovanje i otkrivati poslanje, kako bi Crkva bila mjesto kamo svi rado dolaze i osjećaju se prihvaćeni.

Sinoda o sinodalnosti za Dubrovačku biskupiju otvorena je 16. listopada.

Ključne riječi:
dekani dubrovačka biskupija Sinoda