Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Proslava sv. Male Terezije uz blagoslov djece i ruža

Dubrovnik (IKA)

Blagdan sv. Male Terezije svečano je proslavljen u subotu 1. listopada u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike.

Misno slavlje predvodio je mladomisnik don Jure Paponja u koncelebraciji katedralnog župnika don Marina Lučića i katedralnog kapelana i kancelara Dubrovačke biskupije don Davida Marjanovića.

Povezavši pročitani evanđeoski ulomak sa životom sv. Male Terezije propovjednik Paponja je istaknuo poniznost svetice koja svoj poziv od Gospodina prepoznaje upravo u malenosti te je kazao: „Putem poniznosti i malenosti kreću samo oni koji se Gospodinu u potpunosti otvaraju, koji su svjesni da njihov život ovisi o Božjoj milosti, koji se u kušnjama oslanjaju na Gospodina i poput djeteta hrle u Očev zagrljaj, predaju mu se do kraja.”

U nastavku je kroz život Male Terezije posvijestio neobičnost Božje logike koja je prava suprotnost ljudskoj logici. „Mala Terezija nije imala visoko obrazovanje, a u Crkvi je danas slavimo kao naučiteljicu“, primijetio je. „Slavimo je kao zaštitnicu misionara a od ulaska u red karmelićanki pa sve do smrti, nikad nije izašla iz samostana… Upravo je na tom svom malom putu, u klauzuri, ostvarila velika djela u Božjim očima činivši mala djela s velikom ljubavlju.“

„Sveci su ostvarena teologija, oni nam pokazuju da je sve ono što učimo o vjeri moguće ostvariti. Gospodin uvijek izabire ponizne i male za velika djela. Nisu nam potrebne velike stvari da bismo bili na njihovom putu. Na putu svetosti potrebna nam je ljubav“, zaključio je predvoditelj slavlja pozvavši vjernike da se po primjeru ove svetice otvore Bogu Ocu u identitetu djeteta Božjeg.

Na kraju misnoga slavlja uslijedio je blagoslov djece te su djeci i ostalim štovateljima sv. Male Terezije podijeljene blagoslovljene ruže kao podsjetnik na njezino obećanje da će poslije smrti obasuti zemlju kišom nebeskih ruža, tj. milosti i uslišanja.