Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhosova radionica u Domu za starije i nemoćne osobe

Osijek (IKA )

U sklopu projekta „Korak“, koji je odobrio Studentski zbor Sveučilišta J. J. Strossmayera, u nedjelju 11. studenoga skupina volontera udruge Duhos, zajedno sa studentskim kapelanom vlč. Mariom Žigmanom, u Domu za starije i nemoćne osobe (Drinska 10, Osijek) održala je radionicu pod nazivom „ I ja surfam“. Korisnike doma upoznavalo se s osnovnim pravilima korištenja mobitela te interneta, uvodeći ih na taj način u moderan sustav komunikacije.

Radionica je započeta uvodnim pozdravom i govorom predsjednice udruge Duhos Marcele Šperande koja je istaknula činjenicu da mladi danas sve više zapostavljaju svoje starije, mičući ih postrani, zanemarujući da bi svi mogli puno toga naučiti od starijih osoba, ali i da bi svaka osoba mogla pridonijeti u modernom obrazovanju starijih osoba. Naglasila je da se udruzi Duhos uvijek mogu obratiti s bilo kakvim poteškoćama i problemima, a ne samo s modernim tehnologijama.

Pozdrav i zahvalu na primanju i mogućnosti održavanja radionice izrekao je studentski kapelan Žigman, rekavši da živimo u vremenu kada je treća dob na marginama ljudskog društva, kada nije dopušteno biti bolestan i da se lako zaboravlja na starije i nemoćne osobe. Stavio je naglasak na to da Crkva od svojih početaka ima posebnu ljubav prema bolesnim i nemoćnim osobama te da je Isus sam pokazao to svojih djelovanjem i prebivanjem među bolesnima, siromašnima i potlačenima. Da je baš to razlog zbog kojeg se ova radionica održava i zašto su se sastali. „Ljubav prema starijima izričaj je naše ljubavi prema Kristu“, istaknuo je vlč. Žigman, dodavši kako su upravo starije i nemoćne osobe slika trpećeg Krista u današnjem svijetu, ali i da mladi žele ovim susretom unijeti duh mladosti, kako bi njihov duh pomladili.

O prednostima i nedostacima interneta izlagao je student Mate Iličić. Studenti su u grupama korisnicima doma pokazivali mogućnosti korištenja mobitela i društvenih mreža. Druženje je popraćeno animiranjem članova DUHOS banda. U pjevanje i sviranje uključili su se i neki korisnici doma te je druženje završilo u opuštenom i veselom ozračju.

Ključne riječi:
DUHOS radionica stariji