Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova bogoslova u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu

Sarajevo (IKA)

Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić održao je 8. i 9. travnja korizmenu duhovnu obnovu bogoslovima u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, izvijestila je KTA.

Tema korizmene duhovne obnove bila je „Pustinja – izazov u hodu za Gospodinom“. Kao primjer osobe koja je prošla takav hod je sv. Ilija. Pustinja je mjesto krize, a ime Ilija znači Jahve je moj Bog. Ilija je uistinu izabrao Jahvu za svoga Boga. Biskup Palić je na razmišljanje dao dvije stvarnosti: molitva po formuli do ut des i samosažaljenje. Kao što je Ilija dopustio svom ponosu da umre tako treba i ovim stvarnostima dopustiti da iščeznu. Bogu nije potrebna naša hvala, nego da mi budemo drugačiji, bolji, pojasnio je.

Nakon prigode za ispovijed uslijedila je misa. U homiliji biskup je govorio o proroku Jeremiji. Također je spomenuo da je jedna stvar svojstvena i Bogu i čovjeku, a to su dobra djela. Poslije zajedničke večere molila se pobožnost križnog puta.

Riječima „Bog nam odgovara drugačije nego što očekujemo“ započeo je drugi nagovor u jutarnjim satima. Bitno je pronaći mjesto u tišini gdje vidimo sami sebe. Trebamo pronaći samoću, a ne izolaciju jer je samoća plodno tlo za razliku od izolacije. Samoća u kojoj gledamo svoje slabosti i Božju ljubav kroz vjernost i ustrajnost. Samo tako možemo se radovati divoti života, zaključio je biskup Palić.