Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova "Idite k Josipu" u Kaštel Novom

Kaštel Novi (IKA)

U crkvi Sv. Petra apostola u Kaštel Novom od 28. do 30. studenog održana je duhovna obnova pod geslom „Idite k Josipu“ koju je vodio župnik don Darijo Čorić.

Ova duhovna obnova treća je u ciklusu obnovi koje se održavaju u župi Kaštel Novi u sklopu projekta Tabgha, nazvan po mjestu gdje je Isus umnožio pet kruhova i dvije ribice.

Duhovna je obnova bila posebno namijenjena muškarcima te je program sadržavao svakodnevni duhovni nagovor, molitvu krunice, ispovijed, misu i euharistijsko klanjanje. Župni sastav mladih „Snaga vjere“ animirao je mise i euharistijska klanjanja sva tri dana.

Don Čorić se u katehezama dotaknuo osobnosti, djevičanstva, očinstva i šutnje sv. Josipa. Istaknuo je da od Josipa možemo najbolje naučiti kako se u poniznosti i šutnji pouzdati u Boga.

Usporedio je život Josipa iz Staroga zavjeta sa sv. Josipom: kao što je Josip iz Staroga zavjeta prolazio svoje „tamne noći“ u faraonovoj tamnici tako je i sv. Josip prolazio teške trenutke onda kada je saznao da je njegova zaručnica Marija trudna. Kao što je faraon za vrijeme gladi u Egiptu povjerio Josipu svoje žitnice tako je i Bog sv. Josipu povjerio svoga Sina Isusa Krista – Kruh nebeski. Poput braće koja su se prilikom dolaska u Egipat poklonila svom bratu Josipu kao faraonovu namjesniku tako su se i pastiri pred Josipom poklonili malom Isusu.

Josip i danas može biti primjer momcima za predbračnu čistoću, muževima za sklad u braku, a očevima da kroz svoje očinstvo približe svojoj obitelji sliku Nebeskog oca, naglasio je don Čorić.

Govorio je i o Josipu kao radnika, graditelja, čovjeka koji se drži zakona, poslušnog građanina te poniznog primjera.

Sv. Josip više vjeruje Bogu koju mu se u snu objavio nego samome sebi te je izvršavao ono što Bog traži od njega bez premišljanja i pitanja. Upravo je zbog toga sv. Josip i danas svetac koji privlači sve generacije, zaključio je don Čorić.

Posljednjeg dana duhovne obnove bila je mogućnost primanja sakramenta bolesničkoga pomazanja.