Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova molitvene zajednice „Sv. Ivan Bosco“

Mukinje (IKA)

Nešto više od trideset članova molitvene zajednice „Sv. Ivan Bosco“ iz podsusedske župe, na čelu s novoizabranim predsjednikom Mladenom Trlekom, okupilo se 8. i 9. veljače na tradicionalnu duhovnu obnovu u Pastoralnom centu „Marija Majka Crkve“ u Mukinjama na Plitvicama. U obnovi su sudjelovale i obitelji iz molitvene zajednice s djecom te skupina mladih animatora. Obnovu je vodio don Anto Stojić o temi „Tipične osobine obiteljske duhovnosti“.

Obnova je započela u subotu podnevnim okupljanjem. Nakon objeda organiziran je posjet Plitvičkim jezerima, a u večernjim satima održano je spomenuto predavanje u kojem je voditelj istaknuo važnost duhovnosti u vrijeme kada je ona nepravedno zapostavljena i za koju čak ni kršćanske obitelji ne nalaze dovoljno mjesta i vremena. Ona doduše nema čvrste definicije, ali je uvijek usmjerena na ljudsko iskustvo blizine Duha Svetoga i nutarnjeg čovjekova rasta slijedeći ravnotežu tijela, duše i duha. Prepoznaje se po čovjekovoj težnji za otkrivanjem životnog smisla, spontane radosti i iskustva nadnaravnoga. Spomenuto je također kako duhovnost omogućuje supružnicima da uspješno integriraju različitosti u bračnu ljubav tako da nitko ne pati, što više da se međusobno upotpunjuju i pomažu u ostvarenju istinske ljudskosti i kršćanske svetosti. Osvrnuo se također na prednost duhovnosti pred raznim, inače potrebnim pobožnostima, koje ne mogu biti cilj nego tek sredstvo ostvarenja punine zadane u Kristu, a očitovane u međuljudskim odnosima supružnika, njihove djece te u molitvi i sakramentalnoj životnoj praksi vjernika. Večernja misa s kratkom homilijom dodatno je motivirala vjernike da se raspolože i stvore ugodno ozračje u cjelovečernjem druženju u blagovalištu zajedno s djecom i mladima.

Nedjelja je također bila prilika da izletnici svoj susret obogate euharistijskim slavljem koje su animirali mladi animatori, a predvodio ga je župnik don Mate Kujundžić. Na povratku u Podsused sudionici su posjetili Rastoke, biser Slunja i čarobnu igru zeleno modre Slunjčice koja se mnoštvom kaskada baca u zagrljaj nešto mirnije Korane. Malo dalje upriličen je ponovni predah i posjet bogatu i dobro opremljenu Muzeju Domovinskog rata u Turnju, mjestu na kojem su hrabri branitelji obranili Karlovac i Hrvatsku.