Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova uoči adventa u Josipovcu

Josipovac (IKA)

U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“ i Župe sv. Luke evanđelista u Josipovcu održana je 24. i 25. studenoga duhovna obnova uoči adventa. Voditelji obnove bili su vlč. dr. Davor Vuković i prof. dr. Krešimir Šimić u suradnji sa župnikom Mariom Žigmanom. 

Prvoga dana, u četvrtak, 24. studenoga, duhovna obnova počela je misom s propovijedi koju je predvodio vlč. dr. Vuković, a suslavio je župnik i pastoralni suradnik vlč. dr. Ivan Benaković. Pjevanje tijekom mise animirao je Zbor mladih i Mješoviti zbor Župe sv. Luke.

Vlč. Vuković je u homiliji promišljao o temi paruzije – ponovnog Kristova dolaska te je istaknuo kako je jedna od središnjih tema kršćanske vjere iščekivanje ponovnog Kristova dolaska u slavi i sili. Sva četiri evanđelja jasno govore o posljednjim vremenima i njihovoj dramatičnosti. Ipak, iza drame koju evanđelja najavljuju ne nalazi se propast ili ništavilo već ponovni dolazak Onoga koji je već jednom došao među nas – Isusa, Sina Čovječjega. Ovaj put, međutim, on će doći ne kao malo i bespomoćno dijete, već kao Kralj i Sudac svega stvorenja. Važno je stoga živjeti budno i pripravno, u vjeri, nadi i ljubavi kako bismo spremno dočekali njegov ponovni dolazak, kad god se on dogodio.

Nakon mise uslijedio je duhovni nagovor prof. dr. Šimića o otajstvu Kraljevstva Božjega. Nadovezujući se na vlč. Vukovića, prof. Šimić istaknuo je kako je Kraljevstvo nebesko naša budućnost, ali i sadašnjost. S Isusom Kristom Kraljevstvo nebesko je već došlo k nama i postalo prisutno; ono nije neka irealna utopija već stvarnost koja je već tu, među nama, ali svoje krajnje ispunjenje imat će Kristovim ponovnim dolaskom. Pozvani smo stoga već sada živjeti svjesni Kristove prisutnosti te u snazi vjere oblikovati svoj život i utiskivati znakove Kraljevstva u svijet u kojem živimo, istaknuo je dr. Šimić. Nakon duhovnog nagovora uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio župnik.

Drugoga dana duhovna obnova također je počela misom s propovijedi koju je predvodio vlč. Vuković, a suslavio je župnik. Pjevanje je animirao Mješoviti župni zbor. Vlč. Vuković u homiliji je promišljao o iskonskoj biti adventa te uputio na opasnosti koje nudi svjetovni advent. Izvorni, kršćanski advent bitno je obilježen dimenzijom iščekivanja Kristova rođenja, ali i njegova ponovnog dolaska. Kršćanski advent je priprema za slavlje Božjega dolaska, ali još nije samo slavlje. Kršćanski, vjernički advent uključuje dimenziju tihog, mirno iščekivanja, kroz budnost, molitvu, ali i pokoru i odricanje. Sekularni advent međutim u središte stavlja izvanjski, konzumeristički, materijalni aspekt i izokreće izvornu bit adventa. Sekularni advent je izvanjska parada kojoj sve više središnja „svetinja“ postaje zarada i profit; advent je to bez Boga, odnosno bog je postao novac, zarada, potrošnja i profit. U tom smislu, vlč. Vuković vjernike je pozvao na buđenje, na svjesnost i na otpor sekularnom adventu koji sve više ispražnjuje i izvorni smisao adventa, ali i vjernička srca i duše. Nakon mise, prof. Šimić održao je nagovor o izvornom smislu vjere i vjerničkog predanja živomu Bogu koji dolazi među nas ljude kao Emanuel – Bog s nama – da nas pozove u zajedništvo sa sobom. Tijekom i nakon nagovora, vlč. Vuković i Žigman vjernicima su bili na raspolaganju za duhovni razgovor i za sakrament pomirenja.