Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna priprava za blagdan bl. Augustina Kažotića u svetištu u Trogiru

Trogir (IKA)

U svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru održana je devetnica i trodnevna duhovna priprava za blagdan prvoga hrvatskog blaženika.

Duhovnu pripravu u devetnici predvodili su starješina njegovog svetišta dominikanac fr. Petar Galić i njegov pomoćnik fr. Matijas Farkaš uz asistenciju fr. Ante Kazotija koji je predvodio krunicu, udjeljivao pričest i ljubljenje moći blaženika.

Trodnevnicu je predvodio don Donald Marković, župnik župe sv. Katarine Aleksandrijske iz Ljubitovice uz koncelebraciju fr. Petra Galića, fr. Matijasa Frarkaša i fr. Ante Kazotija, uz pratnju crkvenog zbora pod vodstvom orguljašice Katarine Čičić te u nazočnosti mnogih štovatelja blaženika koji se rodio u ovom gradu i ministrirao u crkvi Sv. Dominika i na kraju postao prvi hrvatski blaženik i sada je na putu svetosti.

U homiliji don Donald je prvoga dana promišljao o bl. Augustinu u sadržaju njegovog redovništva i zavičaja, drugoga dana o Njemu kao duhovnom pastiru u Zagrebu i Luceri u Italiji, a trećega dana govorio je o bl. Augustinu Kažotiću kao svecu. Don Donald ispričao je i jednu zanimljivu istinitu priču: “Škola je organizirala izlet na more. Prijavili se učenici osmog razreda i otišli na kupanje. Jedan od njih koji nije bio čvrsto vezan za Crkvu otišao je na kupanje i otplivao, okrenuo se i ugledao crkvu Sv. Križa u Arbaniji u čije predvorje samostana zapljuskuje more i u tom momentu nešto mu je prostrujalo kroz glavu – ‘želim postati svećenik’. Sutradan je prošetao ispred kampa na Solinama i došao na misu u crkvu Sv. Dominika, kleknuo ispred kipa bl. Augustina Kažotića i donio odluku da želi postati svećenik. Taj koji je donio odluku,- njegova obitelj i on nisu bili toliko vezani za Crkvu, više iz običaja. Taj dječak stoji sada pred vama (koji propovijeda) i poslije trideset godina evo ga pred oltarom kao svećenik, možda koji kilogram ima više“. Bilo je to prije trideset godina početkom kolovoza, možda čak na blagdan bl. Augustina Kažotića. Don Donald prolazio je istom ulicom od crkve Gospe od Karmela do ovog svetišta. Don Donald zahvalio je fr. Petru i fr. Matijasu što su ga pozvali da predvodi trodnevnicu i osobno iskustvo podijelio s dominikancima i njihovim vjernom pukom. Don Donald je predvodio i molitvu pred kipom bl. Augustina Kažotića.