Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovne vježbe kandidata za đakonat u Mukinjama

Mukinje (IKA)

U Mukinjama na Plitvicama od nedjelje 24. rujna do petka 29. rujna održale su se duhovne vježbe za bogoslove koji se pripremaju za primanje svetog reda đakonata, izvijestio je Tiskovni ured Gospićko-senjske biskupije.

Voditelj duhovnih vježbi bio je duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu vlč. Ivan Grbešić. Na duhovnim vježbama sudjelovali su kandidati Zagrebačke nadbiskupije: Vedran Jakić, Marko Šimundić, Filip Pranjić, Krešimir Cervelin, Ivan Pugar, Antonio Štengl, Krešimir Bušić i Mario Šarić; kandidati Sisačke biskupije: Frano Bjelić i Ivan Sandrin; kandidati Varaždinske biskupije: Timotej Inkret i Josip Biškup te iz Gospićko-senjske biskupije kandidat Karlo Špoljarić.

Duhovne vježbe započele su u nedjelju navečer Zazivom Duha Svetoga. Nakon toga održano je razmatranje nad šest obećanja koja daju đakoni. Uz svakodnevnu misu, molitvu časoslova, kandidati su svaku večer završavali zajedničkom molitvom krunice te razmatranjima svih otajstava. Duhovne su se vježbe sastojale od jutarnjih i popodnevnih nagovora tj. meditacija nad tekstom Svetog pisma u kojem su kandidati promatrali Kristov život u odnosu na njihov život i poslanje.

Budući da su se duhovne vježbe odvijale u prirodi Nacionalnog Parka Plitvička jezera, kandidati su imali vrijeme i za razmatranje u prirodi. Na kraju susreta svi su zahvalili župniku na Plitvicama vlč. Josipu Tomljanoviću koji ih je ugostio, izvijestio je Tiskovni ured Gospićko-senjske biskupije.