Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovne vježbe Slavonsko-baranjskog područnog bratstva OFS-a u Vukovaru

Vukovar (IKA)

Slavonsko-baranjsko područno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda sa središtem u Osijeku održalo je od 3. do 5. ožujka u Vukovaru duhovne vježbe.

Duhovno zajedništvo šezdesetak trećoredica i trećoredaca iz 13 mjesnih bratstava ostvareno je u Domu svetog Franje uz vodstvo fra Dragutina Bedeničića, voditelja duhovnih vježbi i područnog duhovnog asistenta te prirediteljicu Ankicu Šerić, područne ministre OFS-a.

„Ovo su prve duhovne vježbe ovakvog tipa, na koje se smo se odlučili temeljem smjernica nacionalnog Kapitula održanog 2022. godine u Samoboru. Želja nam je bila zastati i produbiti svoj franjevački identitet. Razmatrali smo biblijske tekstove u duhu rečenice iz Pravila OFS-a… Pravilo i život svjetovnog franjevca jest ovo: opsluživati evanđelje Gospodina našega Isusa Krista slijedeći primjer svetog Franje… (čl.4). Promišljali smo o temama: služenje u poniznosti, pripadnost franjevačkoj obitelji i Crkvi, pitanje vjere i suživljenja s drugim u svojoj obitelji, na radnom mjestu, te razmatranja konkretnih životnih situacija. Nakon molitve križnog puta, razmatrali smo o temi kako se osobno ponašam kao dio mase/svjetine: većina osuđuje, ali među njima su Marija – koja šuti, Veronika – sama pronalazi priliku Isusu obrisati lice, Šimun Cirenac – koga prisiljavaju pomoći Isusu… A ja, gdje sam ja? Teme su bile poticajne za razgovor što smo mnogi prepoznali i doživjeli ljepotu zajedništva“, pojasnila je područna ministrica Šerić dodajući kako je FSR zajednica zavjetovanih članova i zato su se tijekom duhovnih vježba podsjetili svojih dužnosti i obveza – osobnih, u Crkvi i u društvu. Naime, to je uvijek aktualno, a osobito danas jer započinje slavlje 800. obljetnice važnih događanja iz života sv. Franje i 2023. godina je posvećena 800. obljetnici slavlja Božića u Grecciu.

„Po uzoru na našeg sv. oca Franju moramo početi od sebe, početi iznova s novim žarom svjedočiti i izgrađivati bolji, bratskiji i evanđeoskiji svijet, vjerni svom pozivu te njegujući duh služenja koji je svojstven svjetovnim franjevcima“, zaključila je Šerić.