Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovno-sportski susret svećenika i bogoslova s Udrugom veterana općine Sibinj

Sibinj (IKA/TU)

Na poziv Filipa Sertića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, domaćeg sina rodom iz župe Sibinj održan je 16. travnja uzvratni malonogometni susret između svećenika i bogoslova Đakovačko-osječke nadbiskupije te Udruge veterana općine Sibinj, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Susret je započeo misnim slavljem u crkvi Rođenja svetog Ivana Krstitelja u Sibinju. Euharistijsko slavlje predslavio je privremeni upravitelj župe Sibinj o. Josip Brnjić, član Družbe Duha Svetoga, a koncelebrirali su župnik u Šumeću i Kaniži Davor Tomić, zatim svećenik-student Filip Sertić i duhovnik Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu mr. sc. Stjepan Matezović. Posluživali su za oltarom bogoslovi Matej Priljević te Hermann Kodjo i Gutenberg Hounye iz dalekog Benina koji su svoju svećeničku formaciju odlučili nastaviti u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu.

Tumačeći Ivanovo Evanđelje koje prožima ove vazmene dane duhovnik Matezović započeo je svoju homiliju govoreći o kruhu života kojeg primamo na misi. Pri tome je istaknuo kako se ljudi koji često idu na misu uspoređuju s drugima koji to ne čine jer upravo oni na misi zadobiju snagu koja im je potrebna u svakodnevnom životu. Nadalje, govoreći o Euharistiji – Kruhu života, o misi na koju smo pozvani sudjelovati svake nedjelje Isus kao da nam želi reći da od nas očekuje nešto više i drugačije, a to je promjena našeg razmišljanja i svijesti da Bog u našem životu nije prisutan samo onda kada nešto trebamo i moramo, naš Bog ostaje uvijek tu prisutan i čeka na nas i želi da mu se obratimo i dođemo.

„Dođi k meni Isusu Kristu izvoru svake naše radosti, izvoru naše sreće, ne ove zemaljske, nego one koja ne prolazi i koju ćemo ostvariti tek u vječnosti. Često nismo ni svjesni da je ovozemaljski život prolazan pa se razočaramo, tako i svećenici koji razmišljaju o sportu i u tome vide veliki uspjeh dožive razočarenje kad se dogodi nekakva ozljeda, čovjek se tada suočava sa stvarnošću da je uistinu ovaj svijet prolazan i da trebamo težiti ka vječnosti“, naglasio je propovjednik.

Svoje promišljanje duhovnik Matezović završio je poticajnim svjedočanstvom jednoga čovjeka koji, iako je sve u životu napravio, bio je nesretan dok nije shvatio da je sve učinjeno zapravo dar Božji i stoga su svi pozvani Gospodinu neprestano zahvaljivati na darovima kojima nas svakodnevno blagoslivlja i daruje.

Nakon misnog slavlja uslijedila je malonogometna utakmica u dvorani Osnovne škole Sibinjskih žrtava između ekipe veterana iz općine Sibinj i ekipe svećenika i bogoslova iz Đakova. Na početku ekipa svećenika pokazala je iznimne nogometne vještine predvođena duhovnikom Matezovićem koji je ujedno i član Hrvatske malonogometne svećeničke reprezentacije koji su u veljači osvojili europski naslov prvaka u futsalu. Obje ekipe imale su veliku navijačku podršku s tribina, a posebno su se istaknuli mališani Škole nogometa Sibinj koji su sudjelovali i na misi te svojom prisutnošću i dječjom molitvom dodatno oplemenili taj događaj.

Uz hvalevrijednu inicijativu svećenika Filipa ovaj duhovno-sportski susret svesrdno su podržali ravnatelj Osnovne škole Sibinjskih žrtava Josip Šišmanović koji je na utakmici bio i pošteni djelitelj sudačke pravde, općina Sibinj s načelnikom Josipom Pavićem, Lovačka udruga Petnja te na kraju predsjednik Udruge veterana općine Sibinj Josip Ećimović koji se zahvalio svećenicima i bogoslovima na njihovom dolasku te duhovnoj okrjepi sa željom da će takvi susreti postati tradicija. Po završetku utakmice upriličeno je prigodno druženje svećenika, bogoslova i veterana u radosnom raspoloženju tako da je neriješen rezultat utakmice ostao u drugom planu.