Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovno-studijsko putovanje polaznika đakonske pastoralne godine u Bosnu i Hercegovinu

Banja Luka/Prisoje/Mostar/Humac/Sarajevo (IKA)

Program Đakonske pastoralne godine koju organizira Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu uključuje duhovno-studijsko putovanje u Bosnu i Hercegovinu koje je održano od 13. do 17. travnja 2024. godine, objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Dvadeset sedmorica đakona Zagrebačke i Zadarske nadbiskupije, Bjelovarsko-križevačke, Sisačke i Varaždinske biskupije, zatim franjevačkih provincija sa sjedištem u Zagrebu i Zadru, franjevaca kapucina i trećoredaca, dominikanaca, karmelićana i salezijanaca posjetilo je središta crkvenog života u Bosni i Hercegovini pod vodstvom ravnatelja Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu i voditelja Đakonske pastoralne godine preč. Ivana Lukića.

Na početku svog putovanja đakoni su posjetili trapistički samostan „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci gdje ih je dočekao o. Zvonko Topić. O. Topić upoznao je đakone s poviješću trapističkog reda te s djelovanjem trapista na prostoru Banja Luke. Đakoni su potom posjetili banjolučku katedralu sv. Bonaventure gdje ih je dočekao banjolučki pomoćni biskup mons. Marko Semren koji je predvodio misno slavlje na kojem su sudjelovali okupljeni đakoni. Nakon misnog slavlja i druženja, đakoni su posjetili crkvu Pohoda BDM gdje je kršten hrvatski blaženik Ivan Merz. Tamo ih je dočekao tamošnji župnik preč. Žarko Vladislav Ošap koji ih je upoznao s poviješću i stanjem župe. Također, đakoni su posjetili banjolučki pravoslavni saborni hram Krista Spasitelja. Nakon posjeta Banjoj Luci, đakoni su se uputili prema svetištu sv. Ive u Podmilačju gdje ih je ugostio župnik fra Filip Karadža. On ih je upoznao s djelovanjem fratara u Bosni tijekom povijesti te im je govorio o pobožnosti prema sv. Ivanu Krstitelju. Nakon upoznavanja sa svetištem, đakoni su se zadržali u molitvi u pred čudotvornim kipom sv. Ive u zavjetnoj crkvi. Nakon kratke okrepe krenuli su prema samostanu braće karmelićana u Zidinama na Buškom jezeru.

Drugi dan putovanja je započeo zajedničkom molitvom časoslova nakon čega su đakoni krenuli prema Župi Uznesenja BDM u Prisoju gdje su s narodom sudjelovali u misnom slavlju. Na misi je homiliju održao đakon dominikanac fra Mislav Peček. Nakon misnog slavlja i kratkog druženja sa župljanima, đakoni su posjetili Eco selo Grabovica. Nakon ručka đakoni su se uputili prema Župi sv. Mihovila Arkanđela u Tomislavgradu gdje ih je dočekao gvardijan fra Bože Milić koji ih je upoznao sa župnom crkvom i planovima za nadolazeće pastoralne aktivnosti. Također, proveo je đakone kroz samostansku knjižnicu i muzej. Nakon posjeta Tomislavgradu, đakoni su krenuli put Mostara gdje su se smjestili u Duhovno-obrazovni centar „Emaus“ i samostan Školskih sestara franjevki.

Trećega dana đakoni su posjetili mostarsku katedralu Marije Majke Crkve gdje su se susreli s mostarskim biskupom mons. Petrom Palićem. Biskup Palić predvodio je misno slavlje u kripti katedrale gdje se nalaze zemaljski ostatci mostarskih biskupa. Nakon misnog slavlja biskup je đakonima približio lik biskupa Petra Čule koji je proživio razna mučenja tijekom života, ali koji je na poseban način važan za Crkvu jer se na Drugom vatikanskom saboru zalagao da se ime sv. Josipa uvrsti u kanon mise. Nakon obilaska katedrale, posjetili su i biskupski ordinarijat gdje ih je biskup Palić upoznao sa stanjem u Biskupiji.

Zatim su se uputili prema samostanu i svetištu sv. Ante Padovanskog na Humcu gdje su ih ugostili braća franjevci, a gvardijan fra Dario Dodig proveo ih je župom i svetištem. Nakon posjeta Humcu, đakoni su posjetili Župu Međugorje gdje ih je dočekao župni vikar fra Jure Barišić koji ih je upoznao sa životom župe i svetišta koje posjećuju ljudi iz čitavoga svijeta. Nakon molitve i odmora đakoni su se iz Međugorja vratili u Mostar te su posjetili Župu sv. Petra i Pavla gdje ih je dočekao provincijal hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš. Nakon upoznavanja sa životom župe i radom braće franjevaca obišli su i sam grad.

Četvrtoga dana đakoni su se uputili prema Sarajevu. Prvo su posjetili spomenik prirode Vrelo Bosne, a zatim su se uputili prema Provincijalatu Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Tamo ih je dočekao fra Vinko Sičaja koji ih je upoznao s poviješću samostana i radom Franjevačkog medijskog centra „Svjetlo riječi“. Nakon okrepe i druženja, posjetili su svetište Majke Božje na Stupu gdje su ih dočekali župnik i dekan preč. Miro Ćavar i župni vikar vlč. Ivan Mijać. Putovanje su završili u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ u kojem ih je posjetio vrhbosanski nadbiskup i metropolit mons. Tomo Vukšić koji je predvodio zajedničko misno slavlje.

Petog dana đakoni su obišli centar Sarajeva: prošetali su Baščaršijom te posjetili sarajevsku katedralu Presvetog Srca Isusova u kojoj ih je dočekala sakristanka s. Zrinka Barišić. U šetnji centrom grada upoznali su bogatu povijest Sarajeva promatrajući kulturne i vjerske objekte. Nakon ručka, uputili su se prema Žepču gdje su posjetili Katolički školski centar „Don Bosco“. Tamo ih je dočekao đakon Mario Matijević koji je svoju subraću đakone upoznao s radom školskoga centra te ih je proveo kroz prostore škole i doma. Nakon posjeta Žepču, đakoni su se uputili prema posljednjoj stanici svojega putovanja, Bosanskoj Posavini. Posjetili su Župu Uznesenja BDM u Tolisi gdje su ih dočekali braća franjevci. Đakoni su sudjelovali na misnom slavlju s narodom koju je predvodio župni vikar fra Ivan Stanić. Poslije misnog slavlja fra Pero Martinović predstavio je djelovanje župe, a susret je završio bratskim druženjem u samostanskoj blagovaonici.