Budi dio naše mreže
Izbornik

Dušni dan na krčkom groblju

Krk (IKA)

Uz koncelebraciju krčkih svećenika i redovnika krčki biskup Ivica Petanjak predvodio je misno slavlje Dušnog dana, 2. studenoga,  na krčkom gradskom groblju.

U propovijedi je istaknuo da je smrt sastavnica ljudskog života, ali na način da ga ta zbilja u potpunosti nadilazi. Pred smrću se stoji kao pred nečim otajstvenim i nedokučivim, a to znači svetim, što zaslužuje naše najdublje poštovanje. Svakim danom očekujemo da ćemo sutra živjeti bolje nego jučer, ali nismo u stanju istom takvom brzinom spoznati i prihvaćati da bi naša smrt, kao jedina stvarnost koja će se sigurno dogoditi, bila ispunjenje toga našeg ljudskog napretka, upozorio je biskup.

„Svaka smrt bolesnika u bolnici, nosi toj bolnici negativne bodove. Za medicinu je smrt definitivni poraz. Učinili smo sve i nismo uspjeli. Isti stav imaju naši javni mediji, koji svi jednako kao papagaji ponavljaju otrcanu frazu: ‘Izgubio je posljednju bitku sa smrću!’ A tko je ikada dobio posljednju bitku sa smrću”, upitao je biskup Petanjak.

Upozorio je da što se više naša civilizacija udaljava od konkretnog dodira i rada sa zemljom, to joj smrt postaje sve strašnija. Dok su ljudi živjeli u savršenoj povezanosti sa zemljom razumjeli su da smrt nije promašaj, nego dobitak. Život i smrt su stvarnosti koje su toliko međusobno isprepletene i idu ruku pod ruku, da jedno bez drugog ne može, poručio je krčki biskup. Je li nas sveopći materijalni napredak svijeta rastrojio u svim mogućim vidovima; čini li nas svakim danom sve ranjivijima, slabijima i bolesnijima, i to u svakom pogledu, a osobito u psihičkom? Što više imamo to nesretnije živimo, napomenuo je propovjednik.

Upitao je udaljavamo li se i mi kao kršćani svaki dan sve više od Isusova shvaćanja života? „S kakvom je slobodom i otvorenošću Isus javno govorio svojim učenicima o svojoj muci i smrti kojoj on ide ususret, ali ne kao promašaju svoga života, nego punini i dovršenju mesijanskog poslanja. Živio je u svemu za drugoga, a u smrti i za neprijatelja. Smrt je bila kao kruna života”, istaknuo je biskup Petanjak.

Upitao je vjernike dok ovih dana posjećuju zemaljska počivališta svojih dragih i mole nad njima smatraju li ih mjestom njihovih poraza ili pobjeda? „Kao kršćani i učenici Isusa Krista, vjerujemo u uskrsnuće mrtvih. Vjerujemo u život vječni i zajedništvo svih svetih i spašenih. Vjerujemo u pobjedu dobra i civilizaciju ljubavi kao najsigurnijeg puta koji vodi u vječnost”, zaključio je krčki biskup.