Budi dio naše mreže
Izbornik

„Dužijanca“ ove godine i u Mostaru

Mostar/Senj (IKA)

Vodstvo Udruge bunjevačkih Hrvata (UBH) „Dužijanca“ boravilo je početkom veljače u trodnevnom posjetu Mostaru i Senju kako bi dogovorili održavanje manifestacije „Dužijanca“ u Mostaru koja je planirana za 22. i 23. srpnja 2023. godine, priopćila je Udruga.

Izaslanstvo je bilo u sastavu direktor Marinko Piuković, dopredsjednica Udruge Ljiljana Dulić, član Organizacijskog odbora „Dužijance“ Miroslav Kujundžić i predsjednik Udruge mons. Andrija Anišić.

Prigodom posjeta Mostaru izaslanstvo UBH „Dužijanca“ susrelo se s gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem i njegovim suradnicima. Gosti iz Subotice obavijestili su gradonačelnika o do sada učinjenom u pripremi za tu manifestaciju te o svojim namjerama. Načelni dogovor postignut je još prošle godine kada su predsjednik Udruge Andrija Anišić i direktor Marinko Piuković posjetili biskupa Petra Palića u Mostaru kojem su izrazili želju da se održi manifestacija Dužijanca u Mostaru, slična onoj koja je održana u Zagrebu (R. Hrvatska), zatim u Baji (R. Mađarska) te u Novome Sadu. Dužijanca u Mostaru je planirana kao vrhunac predstavljanja Dužijance izvan matične države. Zatim su dobili pokroviteljstvo i sredstva za putovanje u Mostar od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. To im je omogućilo daljnje korake u pripremi navedene manifestacije. Vodstvo Dužijance izložilo je gradonačelniku Kordiću svoje želje da on i grad Mostar budu pokrovitelji planiranoga dvodnevnoga slavlja. U subotu, 22. srpnja je planirana tribina o životu i radu Hrvata Bunjevaca u Srbiji, Mađarskoj te u senjskomu i ličkome kraju u R. Hrvatskoj, uz prigodnu izložbu i predstavljanje knjiga koje govore o povijesti bunjevačkih Hrvata. U večernjim satima istoga dana na Gradskome trgu u Mostaru planiran je nastup folklornih i tamburaških ansambala te pjevačkih skupina iz Mađarske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Središnji dio manifestacije planiran je za nedjelju, 23. srpnja kada će biskup Petar Palić predvoditi misu zahvalnicu Dužijance u Mostaru, a poslije mise u katedrali Marije Majke Crkve bit će svečani mimohod ulicama grada Mostara do mjesta na kojem će bandaš i bandašica predati kruh gradonačelniku. Sve će to biti uz prigodni kulturni program i svečane govore. Gradonačelnik Kordić obećao je svestranu organizacijsku i financijsku potporu najavljenom događaju.

Istoga dana vodstvo Dužijance susrelo se i s don Nikolom Menalom, generalnim vikarom Mostarsko-duvanjske biskupije u biskupskomu domu. U razgovoru don Nikola je prenio pozdrave i podršku biskupa Palića i istaknuo je kako će cjelokupni program biti moguće ostvariti. Tribina i izložba slika bit će u Galeriji koja se nalazi u sastavu biskupskog doma, čije se otvorenje planira idućega mjeseca, a misa u katedrali na kojoj će sudjelovati mladi u narodnim nošnjama na čelu s bandašom i bandašicom te uz pjevanje subotičkog katedralnog zbora „Albe Vidaković“. Dogovoreno je da se i gradu Mostaru i Biskupiji u što skorije vrijeme dostavi i detaljni program manifestacije.

Vodstvo UHB „Dužijanca“ susrelo se i s gradonačelnikom Senja Juricom Tomljanovićem, Blaženkom Ljubović, prof, ravnateljicom Gradskog muzeja Senj, te s Mislavom Bilovićem, savjetnikom za kulturu i društvene djelatnosti grada Senja. U delegaciji grada Senja bila je i Ines Žarković. I u uredu gradonačelnika grada Senja obrazložili su razlog svoga posjeta Senju i naglasili da je manifestacija Dužijanca u Mostaru zamišljena kao manifestacija svih Bunjevaca koji priznaju svoje hrvatsko porijeklo. I gradonačelnik Senja i njegovi suradnici obećali su učiniti sve što je u njihovoj moći da i Bunjevci iz Senja i ličkoga kraja sudjeluju na manifestaciji u Mostaru.

Vodstvo Dužijance je imalo i susrete s generalnim konzulom R. Hrvatske u Mostaru Markom Babićem, koji je također bio u delegaciji UBH „Dužijanca“ kod gradonačelnika Mostara i pružio im podršku kako bi do tog susreta došlo. Gosti iz Subotice sudjelovali su na misama u katedrali i u crkvi Srca Isusova koja se nalazi u blizini pastoralnog Centra „Emaus“. Sa župnikom Župe Srca Isusova Rajkom Markovićem susreli su se i u pastoralnom domu Emaus i u njegovom župnom domu. Posjetili su, u pratnji gradonačelnikovih suradnika, također staru blagajsku crkvu na kojoj se nalazi spomen-ploča koja je ondje postavljena prije 90 godina u znak prvoga pohoda Bunjevaca staromu kraju. Ploču je postavilo nekoliko tadašnjih udruga iz Subotice i Sombora. U razgovoru sa župnikom don Slavenom Ćorićem delegacija je izložila plan za obnovu ploče prigodom manifestacije Dužijanca u Mostaru. Župnik je obećao pomoći pribaviti potrebnu suglasnost crkvenih i svjetovnih vlasti.

Za vrijeme boravka u Mostaru posjetili su također i vrelo rijeke Bunje.

Na povratku iz Senja u Županji su se zadržali Marinko Piuković, direktor Udruge i dopredsjednica Ljiljana Dulić. Oni su, zajedno s predstavnicima HKC „Bunjevačko kolo“ predsjednikom Lazarom Cvijinom i Antunom Kozma bili gosti otvorenja Šokačkog sijela, a susreli su se i sa županjskim gradonačelnikom Damirom Juzbašićem.

Ključne riječi:
Dužijanca Mostar