Budi dio naše mreže
Izbornik

Dva koncerta Daruvaru na dar

Daruvar (IKA)

U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru 10. prosinca održan je koncert ansambla Musica viva Bohemica, a 11. prosinca koncert folklornog društva iz Buchlovica i cimbalova muzika Rubaš iz Češke

Koncert ansambla Musica viva Bohemica je ostvaren suradnjom Veleposlanstva Republike Češke u Zagrebu, Saveza Čeha u Daruvaru i Župe Presvetog Trojstva u Daruvaru. Koncertu su prisustvovali veleposlanik Republike Češke Milan Hovorka, zamjenica župana bjelovarsko-bilogorskog Tanja Novotni Golubić,  zamjenica gradonačelnika grada Daruvara Vanda Cegledi uz brojnu publiku.

Na početku koncerta ugledne goste na čelu s veleposlanikom Hovorkom pozdravio je župnik Ivan Popić, zahvalivši na otvorenosti i vrlo ugodnoj suradnji s institucijama koje su omogućile koncert te je sve pozvao da otvore ne samo fizičke uši i oči nego i one duhovne kako bi kroz glazbu proniknuli u Božje otajstvo te je zahvalio glazbenicima što će, predstavljajući bogatu glazbenu baštinu Češke, u Daruvar prenijeti jedan komadić češkoga neba.

Prisutnima se obratio i veleposlanik Hovorka, rekavši kako se u Daruvaru uvijek osjeća kao kod svoje kuće, a želio je zahvaliti Daruvarčanima koji ga uvijek srdačno prime barem jednim koncertom. Uvodeći u koncert ravnatelj ansambla Jaroslav Krček je istaknuo kako će kroz glazbu prikazati tradicionalne češke adventske i božićne pjesme od kojih će neke biti izvedene na tradicionalnim glazbalima no, predstavit će i druge europske poznate božićne skladbe koristeći tradicionalne instrumente. Akustičnost daruvarske župne crkve Presvetog Trojstva te oduševljena publika pridonijeli su osobitoj ljepoti koncerta, a publika je glazbenike nagradila srdačnim pljeskom.

U nedjelju 11. prosinca održan je koncert folklornog društva iz Buchlovica i cimbalova muzika Rubaš iz Češke. Koncert je ostvaren suradnjom Saveza Čeha u Daruvaru, Češke Besede iz Ljudevit Sela te Župe Presvetog Trojstva u Daruvaru. Koncertu su prisustvovali saborski zastupnik Vladimir Bilek, zamjenica župana bjelovarsko-bilogorskog Tanja Novotni Golubić te brojna daruvarska publika. Folklorno društvo osnovano je 1991. godine te iza sebe ima brojna gostovanja u Češkoj i cijeloj Europi, a daruvarskoj publici su se predstavili baroknim djelima Vàclava i Adama Michne te tradicionalno češko koledanje. Na kraju koncerta gosti iz Češke su ispred župne crkve zajedno s publikom zapjevali poznatu hrvatsku pjesmu „Božić dolazi“.